FRANJO NE PRAŠTA

PAPA PRIHVATIO OSTAVKE VRHA CRKVE U SLOVENIJI Nadbiskupi morali odstupiti zbog financijskog skandala

"Apostolski administratori" će voditi nadbiskupije sve dok papa Franjo ne imenuje nove nadbiskupe

Slovenska biskupska konferencija objavila je da je za svog predsjednika izabrala biskupa Novog Mesta Andreja Glavana, a za potpredsjednika celjskog biskupa Stanislava Lipovšeka nakon što su dva nadbiskupa odstupila s dužnosti zbog financijskog skandala u mariborskoj nadbiskupiji.

Izbor novog vodstva objavljen je odmah nakon što je i službeno potvrđeno da je papa Franjo prihvatio ostavke ljubljanskog nadbiskupa Antona Stresa, koji je bio predsjednik biskupske konferencije, i mariborskog nadbiskupa Marjana Turnšeka, dosadašnjeg potpredsjednika.

Oni su priznali svoj dio odgovornosti za gospodarske teškoće mariborske nadbiskupije zbog posrnulih financijskih holdinga koje je osnovala Crkva, a završili su u stečaju s nekoliko stotina milijuna eura duga.

Biskup Novog Mesta Andrej Glavan je od srijede odlukom Svete Stolice postao i "apostolski administrator" ljubljanske nadbiskupije, dok će u istom svojstvu mariborskom nadbiskupijom upravljati celjski biskup Stanislav Lipovšek.

Oni će nadbiskupije voditi sve dok papa Franjo ne imenuje nove nadbiskupe. Odluka o postupku imenovanja novih nadbiskupa i kad će do toga doći u isključivoj je nadležnosti Svete Stolice, objašnjavaju u slovenskoj Katoličkoj crkvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:31