PIŠE INOSLAV BEŠKER

Papa progovorio o odlasku u mirovinu, trećem svjetskom ratu i pedofiliji u Crkvi: ‘Lonac je otklopljen‘

‘Nemam nikakve namjere odreći se [papinske dužnosti], zasad ne‘, kaže papa Frane
 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

"Nemam nikakve namjere odreći se [papinske dužnosti], zasad ne", kaže papa Frane za meksičku Televisu Univision, to jest za njezin kanal u streamingu ViX. Ali, kaže, ako bi se odrekao, ostao bi u Rimu kao umirovljeni biskup, a ne papa emiritus, te bi možda stanovao u Sv. Ivanu u Lateranu, gdje je sjedište rimskog Vikarijata, dakle podalje od Vatikana.

Izvod intervjua, koji su vodile glavna urednica Maria Antonieta Collins i rimska već povijesna dopisnica Valentina Alazraki, prenio je na YouTubeu kanal mreže Univision Noticias, a odatle ga je preuzeo vatikanski portal Vatican News.

S obzirom na svoje poteškoće u kretanju, Papa kaže da mu koljeno ide nabolje, da nikako nije bio kadar otputovati u Kongo, ali da se dvadeset dana kasnije vidi poboljšica.

Frane je pohvalio Benedikta XVI da je svojim odricanjem od papinske dužnosti "dao velik doprinos". Govorio je o svojim "velikim simpatijama" prema papi emeritusu, "čovjeku koji podupire Crkvu svojom dobrotom i povučenošću" u molitvi. Kaže da osjeća radost svaki put kad Benedikta posjeti u samostanu Mater Ecclesiae.

Odgovarajući na pitanje je li moguće normom urediti položaj pape emeritusa, Frane smatra da će "sama povijest pomoći da se to bolje uredi". "Prvo takvo iskustvo je prošlo vrlo dobro", jer je Benedikt XVI "svet i diskretan čovjek". Za budućnost je, međutim, "uputnije bolje definirati stvari ili ih bolje objasniti". Pa je o svojoj mogućoj ostavci odgovorio da ne bi išao u Argentinu: "Ja sam rimski biskup, u tom slučaju bio bih rimski biskup emeritus". Upitan bi li u tom slučaju otišao u Lateran odgovorio je: da, "moglo bi biti" tako.

Bergoglio je podsjetio da je da je uoči konklava na kojemu je izabran za papu već bio pripremio svoje umirovljenje kao buenosaireskog nadbiskupa u miru. I nedavno je rekao da je za njega izbor za papu bio apsolutno iznenađenje, da je sa sobom u Rim ponio samo odjeću i potrepštine za 10-15 dana boravka. Nama promatračima nije bio toliko iznenađenje, iako smo vjerovali da je već pomalo prestar, da je njegova prilika prohujala 2005.

Sada kaže da da bi za njega, u buenosaireskoj mirovini, osnovna zadaća bila "ići ispovijedati i pohoditi ​​bolesne". To bi bio njegov "apostolat", njegov "čin". "Biti na usluzi ljudima gdje god se može", rekao je, "to sam kanio u Buenos Airesu". To bi volio činiti i ako bi nadživio eventualno odricanje od papinske dužnosti.

U intervjuu, objavljuje Vatican News, Papa nije propustio osvrnuti se ni na mnoga druga aktualna pitanja. Među njima je pandemija. U pogledu rata u Ukrajini kaže da je za njega bitno govoriti o "zemlji koja je napadnuta, a ne o agresoru". Potvrdio je svoju namjeru da se u rujnu sastane s ruskim patrijarhom Kirillom na međureligijskom skupu koji će biti održan u Kazakstanu. Navodeći tragediju zemalja pogođenih nasiljem - poput Jemena ili Sirije - ponovio je da je to što proživljavamo "treći svjetski rat u komadima" i da je nuklearno oružje "nemoralno", čak i njegovo posjedovanje, a ne samo korištenje.

Frane je opetovao svoju osudu pobačaja, jer je potpuno nepravedno eliminirati ljudski život što se, nastavio je, može tvrditi "polazeći od znanstvenih podataka" koji nisu diskutabilni. Govoreći o problemu u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon odluke Vrhovnog suda da poništi presudu o pravu na pobačaj, Papa je istaknuo polarizaciju koja je prisutna u zemlji, ponovivši da dušobrižnici uvijek moraju voditi brigu o pastoralnoj dimenziji, inače se stvara politički problem. Pitale su ga, onda, kako se ponašati u slučaju katoličkog državnika koji podržava pobačaj. "Ostavljam ga njegovoj savjesti, neka o toj nedosljednosti razgovara sa svojim biskupom, sa svojim duhovnikom, sa svojim župnikom."

Papa je izrazio svoju ljubav prema kubanskom narodu i biskupima te zemlje. Povjerio je da je imao i ljudski odnos s bivšim predsjednikom Raúlom Castrom, te je opetovao zadovoljstvo ponovnom uspostavom diplomatskih odnosa između Kube i USA, u doba Obamina predsjednikovanja.

Frane je nadalje govorio što očekuje od skorog putovanja u Kanadu, u znaku traženja oproštenja za zlo počinjeno u prošlosti. Govorio je o drami ženoubojstava, o novim oblicima ropstva, a osobito o pošasti pedofilije u Katoličkoj crkvi, podsjetivši na njezin učinak u Sjedinjenim Državama i na Pennsylvania Report. "Lonac je otklopljen", rekao je, "danas je Crkva sve više svjesna" spolnog zlostavljanja, monstruoznog zločina. Crkva, snažno je naglasio, ima "volju ići naprijed" i ne biti više "suučesnica" u tim zločinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:35