TO NIJE KRŠĆANSKI

PAPA PROTIV OGOVARANJA 'Ne kažem vam da si odsiječete jezik, to ne, ali molite od Gospodina milost da ne ogovarate'

Takvu ženu, koja nikad nije ogovarala, moguće je kanonizirati i sutra, rekao je
Pope Francis waves as he arrives at the Colosseum for the celebration of the Way of the Cross on Good Friday on March 29, 2013 in Rome. Pope Francis presided over his first Good Friday which will culminate in a torch-lit procession at Rome's Colosseum and prayers for peace in a Middle East "torn apart by injustice and conflicts". AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
 AFP

Papa Frane i sutra bi kanonizirao osobu koja nikad nije ogovarala. To je rekao u katehezi na jučerašnjoj općoj audijenciji na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, pred oko 12.000 vjernika i radoznalih.

Podjele djelo Vraga

Posjetivši da je Isus prije pogubljenja mislio ne na se nego na zajednicu koju ostavlja, moleći Oca “da svi budu jedno”, Papa tvrdi da su podjele u Crkvi djelo Vraga i da u tako podijeljenoj zajednici nema Boga. Pritom nije mislio prvenstveno na podjele između Istoka i Zapada, protestanata i katolika, pravoslavnih i miafizita, nego na podjele u župama, mjesnim, baznim zajednicama.

Vele Talijani da jezik tuče gdje zub boli - pa se tako i Papa okomio na ogovaranje (hrvatski: “trač”, “ćakule”, odnosno “kundurarije”), ali opet ne toliko u Kuriji, koliko u župnoj zajednici. “Ne kažem vam da sebi odsiječete jezik, to ne, ali molite od Gospodina milost da ne ogovarate; ogovarati je ljudski ali nije kršćanski”, rekao je poglavar Katoličke crkve.

Suvremeno novinarstvo

I spomenuo da su mu o nekoj ženi u Buenos Airesu rekli da nikada nije ogovarala nikoga, uvijek s osmijehom. “Takvu ženu moguće je kanonizirati i sutra”, najavio je Papa. Možda i ne sluteći da je suvremeno novinarstvo poslao k Vragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 14:22