KATOLIČKI POGLAVAR

Papa prvi puta u javnosti od operacije, Angelus molio s bolničkog balkona, okupljeni vikali: Živio Papa!

Papa Frane se pojavio u dobru stanju, na nogama, glasa pomalo oslabjeloga, ali odlučnoga, koncentriran
 Filippo Monteforte/AFP

Poglavar Katoličke crkve papa Frane prvi put je u svom pontifikatu nedjeljnu podnevnu molitvu Anđelova pozdravljenja (Angelus) molio iz Sveučilišne polikliničke bolnice „Agostino Gemelli“, jer je ondje operiran u prošlu nedjelju. Izvađeno mu je pola debeloga crijeva i još se od toga oporavlja pod liječničkom paskom.

image
Filippo Monteforte/AFP

Papa se pojavio na balkonu na desetom katu, a ne - kao što nas je svojedobno naviknuo sv. Ivan Pavao II - s prozora zapravo skromnoga papinskog apartmana u toj bolnici koja je u vlasništvu Katoličke crkve u sklopu Katoličkog sveučilišta Svetog Srca.

image
Filippo Monteforte/AFP

Kao i u doba pape Wojtyłe, ispod balkona, pred glavnim ulazom u „Gemelli“, unatoč vrućini okupila se mladost u kratkim rukavima i temeljito zabrađene redovnice, pružiti podršku Papi za njegova oporavka.

image
Filippo Monteforte/AFP

Papa Frane se pojavio u dobru stanju, na nogama, glasa pomalo oslabjeloga, ali odlučnoga, koncentriran, pa je više puta dodavao ex tempore svježe misli prethodno napisanoj katehezi. Okupljeni vjernici su ga prekidali pljeskom i povicima: „Živio Papa!“

image
Filippo Monteforte/AFP

Ta kateheza se oslonila o današnje čitanje Evanđelja, gdje se govorilo kako su apostoli liječili bolesne pomazavši ih uljem. Papa je to usporedio s katoličkim sakramentom pomazanja bolesnih kao duhovne okrepe potrebitih.

image
Filippo Monteforte/AFP

Papa je pohvalio i podržao zdravstvene sustave, poput talijanskoga, čije su usluge besplatne za bolesnike. Kritizirao je one u Crkvi kojima je, kada neka katolička bolnica zapadne u ekonomske poteškoće, prva pomisao: prodati. Svrha Crkve nije skupiti novce, nego služiti, rekao je njezin poglavar.

image
Filippo Monteforte/AFP

Rekao je i da je ovih dana molio za Haiti i tamošnji dragi narod, te im je poručio da se okane oružja i daju prednost životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:22