FRANJO U MAĐARSKOJ

Papa s Orbanom, a zatim s predstavnicima židova: ‘Antisemitizam u Europi fitilj je koji se mora ugasiti‘

Odmah po dolasku u Budimpeštu Papa je 40 minuta razgovarao s premijerom Orbanom iza zatvorenih vrata
 Handout/VATICAN MEDIA/AFP

Papa Franjo, koji se u nedjelju nakratko sastao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na početku višesatnog posjeta Budimpešti, rekao je da u Europi treba ugasiti fitilj antisemitizma na sastanku s predstavnicima židovske zajednice.

"Najbolji način da se taj upaljač deaktivira je raditi zajedno na pozitivan način, promicati bratstvo", rekao je Papa na susretu s predstavnicima kršćanskih i židovskih zajednica Mađarske.

Odmah po dolasku u Budimpeštu Papa je 40 minuta razgovarao s premijerom Orbanom iza zatvorenih vrata.

S tog susreta zasad je objavljena jedino fotografija koju je Orban podijelio na Facebooku, javlja agencija dpa, a poslije je Vatikan objavio priopćenje u kojem stoji da su papa Franjo i premijer Orban razgovarali o ulozi Crkve u Mađarskoj te o zaštiti okoliša.

Velik zagovornik međuvjerskog dijaloga, Franjo je odao počast tim vjerskim zajednicama jer "su srušile zidove podjele" i radile zajedno na "promjeni stajališta".

"Židovi i kršćani, vi više ne želite jedni u drugima vidjeti stranca, već prijatelja; ne više protivnika nego brata", rekao je Papa.

Podsjetio je na tragičnu sudbinu mađarskog pjesnika Miklosa Radnotija kojega su 1944. ubile mađarske milicije.

Odnosi između katolika i židova poboljšali su se zahvaljujući dokumentu II. vatikanskog koncila "Nostra Aetate" iz 1965. kojim se konačno zagovara poštivanje judaizma. Stoljećima je židovsko porijeklo Isusa bilo skrivano, a Židovi predstavljani kao bogoubilački narod.

Papa Franjo je u 2019. izrazio zabrinutost zbog novih protusemitskih napada u nizu zemalja. Takvih napada pošteđena je židovska zajednica u Mađarskoj, najveća u središnjoj Europi s nekih 100.000 članova.

Mađarski premijer, suverenist Vikor Orban, koji sebe predstavlja kao europski bedem od "muslimanske invazije", nastoji predstaviti Mađarsku kao sigurno mjesto za Židove.

Njegova vlada je službeno proglasila "nultu stopu tolerancije" prema antisemitskim napadima te ističe ulaganja u obnovu i održavanje brojnih sinagoga i židovskih groblja.

No, istodobno je Orban orkestrirao napade na američkog milijardera i filantropa mađarskog podrijetla Georgea Sorosa, u čemu Svjetski židovski kongres vidi antisemitske naglaske, piše agencija France presse.

Osim toga, Orban je kritiziran da želi rehabilitirati lik mađarskog čelnika između dva rata, Miklosa Horthyja, koji je bio savezenik nacističkog režima sve do 1944.

Inauguracija 2014. spomenika koji predstavlja Mađarsku kao žrtvu nacizma i kontroverznog muzeja Holokausta, čije se otvaranje odgađa godinama, također bude strahove od povijesnog revizionizma.

Oko 600.000 mađarskih židova ubijeno je u nacističkim logorima, deportirano u nekoliko mjeseci uz suradnju mađarske vlade i policije.

Godine 1920., Mađarska je dobila prvi antisemitski zakon u Europi, na poticaj Horthyja koji je postao Hitlerov saveznik.

Papin neobično kratak posjet Budimpešti prije odlaska u Slovačku gdje će boraviti tri dana, mediji naklonjeni premijeru Orbanu nazivaju poniženjem za Mađarsku.

Za susreta dvojice čelnika nije bilo televizijskih kamera niti fotografija prije početka razgovora, napominje Reuters.

Papa u Budimpešti pozvao Mađare "da budu otvoreni" prema svima

Papa Franjo je u nedjelju u Budimpešti odao počast stanovništvu Mađarske, naciji "privrženoj svojim korijenima", no istodobno ih je pozvao "da budu otvoreni" prema svima, u skrivenoj aluziji na antimigrantsku politiku premijera Viktora Orbana.

"Osjećaj vjere žila je kucavica ove nacije, koja je toliko vezana za svoje korijene", rekao je Papa iz svojeg papamobila mnoštvu okupljenih vjernika koji su ga došli pozdraviti.

"No križ zaboden u zemlju, ne samo da nas poziva da držimo do korijena, već istodobno podiže i pruža ruke prema svima (...), ", kazao je Papa, dodavši kako mu je želja da Mađari budu upravo takvi: da drže do korijena, ali da istodobno budu otvoreni i puni poštovanja.

Potom je blagoslov okupljenima uputio na mađarskom: "Isten éltessen!".

Sveti Otac, koji je u Budimpeštu stigao samo nakratko da bi vodio završnu misu Međunarodnoga euharistijskog kongresa, to je kazao tijekom nedjeljnog Angelusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 16:35