TRODNEVNI POSJET

PAPA STIGAO U RUMUNJSKU PRUŽAJUĆI RUKU PRAVOSLAVNOJ CRKVI Molit će s poglavarom rumunjske Pravoslavne Crkve

 
 Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo stigao je u petak u Bukurešt, započevši trodnevni posjet Rumunjskoj gdje se očekuje da će nastaviti pružati ruku Pravoslavnoj Crkvi te odati počast katoličkim žrtvama komunizma.

Papu je u zračnoj luci dočekao predsjednik Klaus Iohannis te djeca odjevena u tradicionalne nošnje praćena mnoštvom ljudi koji su mahali rumunjskim zastavicama.

Rumunjska je treća većinski pravoslavna europska zemlja koju je posjetio papa Franjo u manje od mjesec dana. Prethodno je bio u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji od 4. do 7. svibnja.

"Idem u Rumunjsku kao hodočasnik, kako bih koračao zajedno s pravoslavnim i katoličkim rumunjskim vjernicima. Pozivam vas, molite se za mene", napisao je Papa na Twitteru.

S obzirom na to da se gostovanje Pape podudara s rumunjskim predsjedanjem Europskom unijom, Franjo će možda iskoristiti tu priliku kako bi komentirao i izazove europske politike, poput migracija.

Pope Francis walks with Romanian President Klaus Iohannis and his wife Carmen following his arrival at Henri Coanda airport in Bucharest, Romania, May 31, 2019. Inquam Photos/George Calin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ROMANIA OUT.
Inquam Photos/George Calin / REUTERS
Papa Franjo s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom i njegovom ženom Carmen

Papa će se također sastati s rumunjskim političkim čelnicima prije nego li započne razgovore i molitvu s poglavarom rumunjske Pravoslavne Crkve, patrijarhom Danijelom.

Očekuje se da će dva poglavara zajedno moliti u pravoslavnoj crkvi, što se smatra značajnom porukom prijateljstva. Kada je Franjo bio u Bugarskoj, tamošnji patrijarh nije molio s Papom.

Pope Francis is welcomed by Romanian President Klaus Iohannis at the Cotroceni Palace in Bucharest, Romania May 31, 2019. REUTERS/Remo Casilli
Remo Casilli / REUTERS
Papa Franjo s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom

Iako se podjela između Rimokatoličke i Pravoslavne crkve dogodila još 1054. godine, odnosi su bolji, ali i dalje puni tenzija.

Papa će u subotu održati misu u Sumuleu Ciucu, hramu Djevice Marije u istočnoj Transilvaniji gdje je većinsko mađarsko stanovništvo.

Glasnogovornik Vatikana rekao je da se na misi očekuju stotine tisuća hodočasnika, uključujući i mađarskog predsjednika Janosa Adera.

U subotu će papa Franjo u Blaju, također u Transilvaniji, beatificirati sedam grkokatoličkih biskupa koji su umrli u zatvoru nakon što ih je osudila rumunjska komunistička vlast.

Pope Francis delivers a speech during a meeting with authorities, diplomats and civil society at Cotroceni Palace in Bucharest, Romania May 31, 2019. REUTERS/Remo Casilli
Remo Casilli / REUTERS

Rumunjska, zemlja 20 milijuna stanovnika, ima katoličku manjinu od sedam posto, a koja se još dijeli na rimokatoličke i grkokatoličke vjernike.

Prije povratka u Rim, Papa će se susresti i sa zajednicom Roma, koji su često najdiskriminiranija manjina u Rumunjskoj i šire.

Papa Franjo drugi je papa koji je posjetio Rumunjsku nakon Ivana Pavla Drugog 1999. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:28