HOMILIJA

Papa tijekom posjeta Madagaskaru osudio kulturu klanova, privilegija i korupcije

 Yara Nardi / REUTERS

Papa Franjo je tijekom posjeta Madagaskaru u nedjelju osudio kako je rekao kulturu u kojoj cvjetaju klanovi, privilegije i korupcija i koja omogućuje nekolicini da živi u bogatstvu dok velika većina grca u teškom siromaštvu.

Papa je držao homiliju na velikoj ledini u predgrađu glavnoga grada Antananariva za stotine tisuća ljudi, od kojih su mnogi noć proveli na otvorenome na neobično hladnom vremenu za ovo doba godine.

Vatikan je prenio da su lokalni organizatori rekli da se okupilo oko milijun ljudi.

Papa Franjo govorio je o jazu na kontinentu između onih koji imaju i onih koji nemaju. Već je posjetio Mozambik a u ponedjeljak će ići na Mauricijus.

Franjo je osudio kulturu u kojoj cvjetaju klanovi, koja omogućuje probitak samo onima koji su povezani a mnoge druge ostavlja trajno isključenima, ili u najboljem slučaju marginaliziranima bez mogućnosti da im se poprave životi.

"Kad klan postane presudni kriterij za ono što smatramo dobrim i lošim, na kraju opravdavamo i čak 'posvećujemo' prakse koje vode kulturi klanova, privilegija i isključenosti: favoriziranju, protežiranju i - kao posljedica - korupciji", rekao je Papa u homiliji.

Madagaskar je četvrti po veličini otok u svijetu i jedna od njegovih najsiromašnijih zemalja.

Svjetski program za hranu UN-a procijenio je da više od 90 posto od ukupno 26 milijuna stanovnika na Madagaskaru živi s manje od 2 dolara na dan, a kronična izgladnjelost djece široko je rasprostranjena.

Korupcija je sveprisutna među političkom i poslovnom klasom u zemlji, prema organizacijama poput Transparency International, koja je Madagaskar svrstala u 25 posto najkorumpiranijih zemalja svijeta.

"Kad se osvrnemo oko sebe, vidimo kako mnogo muškaraca i žena, mladih ljudi i djece pati i kako im nedostaje najosnovnije", rekao je papa Franjo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 14:50