BENEDIKT XVI. U AFRICI

Papa u gradu voodooa: Poštujte tradiciju, ali odbacite okultizam

 AP

“Nemojte svom narodu oduzimati nadu. Ne uskraćujte im budućnost”, poručio je, drugog dana svog posjeta Beninu, papa Benedikt XVI. , poglavar Katoličke crkve. Papa se obraćao afričkim političkim vođama i liderima na polju gospodarstva.

Apostolska budnica

Papa Benedikt XVI. u petak je stigao u afričku zemlju, koja se smatra prijestolnicom voodooa zapadne Afrike, kako bi predstavio apostolsku budnicu Africae Munus (Obveze u Africi), dokument koji definira novu politiku Crkve na Crnom kontinentu. On se temelji na trotjednoj sinodi afričkih biskupa u Vatikanu 2009. kada je sastavljena izjava kako je za konflikte u Africi kriva “pohlepa za moći i bogatstvom na račun naroda i nacije” i kada se pozvalo afričke vođe da “očiste kontinent od korupcije”.

Papa je posjetio i grad Ouidahu, neslužbenu prijestolnicu voodoo religije (Vodun), koju u Beninu prakticira 18 posto stanovništva, gdje je trebao službeno potpisati apostolsku budnicu. U govoru u sjemeništu Sv. Gall okupljenima je poručio da ne nasjedaju “varljivom sinkretizmu” i da ustraju u “kršćanskoj vjeri koja štiti od okultizma i zlih duhova”. Istodobno, Papa je u drugim govorima izrazio poštovanje prema aspektima tradicionalnih afričkih religija koji nisu u suprotnosti s kršćanskom vjerom. Africae Munus svojevrsni je pastoralni priručnik u kojem se izlažu načela za promociju “pomirbe, pravde i mira” na kontinentu na kojem se katoličanstvo širi brže nego igdje drugdje na svijetu. Benin je odabran za mjesto otkrivanja dokumenta jer je jedan od najboljih primjera funkcioniranja demokracije i jedna od rijetkih afričkih zemalja koje su imale mirnu tranziciju u demokraciju.

Drugi posjet

Za razliku od svojih susjeda, različite vjerske zajednice u Beninu - kršćanske, muslimanske i tradicionalne - vode miran suživot. Papa je drugi put službeno u Africi. Prošli put je kontinent posjetio 2009. kad je bio u Angoli i Kamerunu, no tada je izazvao kontroverze izjavom da ‘korištenje kondoma samo pogoršava problem širenja AIDS-a’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:28