PIŠE INOSLAV BEŠKER

Papa u popularnom TV showu otkrio: ‘Postoji jedno pitanje na koje nikad nisam uspio odgovoriti...‘

‘Svakodnevno molim molitvu sv. Thomasa Morea u kojoj se kaže i: ‘Daj mi, Gospodine, smisao za humor‘‘ - rekao je Papa

Papa Franjo

 Andreas Solaro/AFP

Humor je veoma važan, omogućuje nam relativizirati probleme, pruža nam radost. Svakodnevno molim molitvu sv. Thomasa Morea u kojoj se kaže i: "Daj mi, Gospodine, smisao za humor. Udijeli mi milost da u životu otkrijem malo radosti i da je podijelim s drugima.

Tu svoju "tajnu" podijelio je ponovo, ovaj put s veoma širokim auditorijem Raijeva Trećega televizijskog programa, rimski biskup i poglavar katoličke crkve papa Frane. Govorio je o tome već višekratno svećenicima. Osobno sam otkrio njegovu sklonost smijehu prvi put kada se susreo s nama novinarima, netom je izabran. Ali večeras je papinska propovjedaonica bio popularni zabavni i informativni program Che tempo che fa, talk show koji vodi Fabio Fazio.

Papa nije došao u studio u Saxi Rubri, bio je povezan video vezom iz Doma Sv. Marte u Vatikanu.

Glavnina Faziovih pitanja i Papinih odgovora odnosila se, naravno, na nimalo zabavne teme i probleme, zapravo na tragedije čovječanstva, ne samo i, zapravo, ne prvenstveno katoličkoga.

"U Libiji postoje logori", upozorio je Papa. "Moramo misliti na migracijsku politiku", a Evropa tu mora djelovati zajednički, "Evropska unija mora se dogovoriti" i ne dopustiti da glavnina bremena padne samo na neke države, "kao što su Italija i Španjolska".

"Nedostaje nam dodirivanje bijede, a to dodirivanje vodi u herojstvo", primijetio je papa. "Mislim na liječnike i bolničare koji su dodirnuli zlo za pandemije i odabrali ostati ondje. Osjet dodira je najpuniji osjet. Osjet znači preuzeti na se tuđi teret."

"Moramo na se preuzeti teret Majke Zemlje. Ribari iz Benedetta del Tronto koji su me pohodili našli su jednom tone plastike u moru te su očistili taj dio mora. Bacati plastiku u more je kriminal, moramo štititi biološku različitost, moramo skrbiti za ono što je Bog stvorio", insistira poglavar Katoličke crkve.

Upitan o nedavnom odlasku u rimsku prodavaonicu glazbenih ploča Papa je rekao: "Volim klasiku, jako. I volim tango."

A je li istina da ga je plesao u prošlosti? Papa Bergoglio je odgovorio: "Porteno koji ne pleše tango nije porteno", dakle građanin Buenos Airesa. Ipak je precizirao je da je prije nekoliko tjedana otišao u prodavaonicu ploča kako bi blagoslovio klub koji vode prijatelji.

"Treba biti blizu svoje djece. Kad mladi parovi idu na ispovijed ili kad govorim s njima, uvijek ih pitam: 'Igrate li se sa svojom djecom?' Ponekad čujem bolne odgovore: 'Oče, kad izađem, spavaju, a i kad se vratim.' Ovo je okrutno društvo koje roditelje udaljava od djece. Čak i kad djeca nešto posrnu, čak i kad odrastu, morate biti uz njih, morate razgovarati sa svojom djecom. Roditelji koji nisu bliski djeci ne rade dobro, oni moraju biti gotovo suučesnici djece, to suučesništvo omogućuje roditeljima i djeci da rastu zajedno."

"Pitanje na koje nikad nisam uspio odgovoriti glasi: 'zašto djeca pate?' Nemam odgovora na ovo. Nema odgovora. On [Bog] je jak u ljubavi, mržnja i uništenje je u tuđim rukama. U Božjem odnosu sa Sinom možemo vidjeti što je u Božjem srcu kada se to dogodi", razmišljao je i večeras Papa i naglasio: "Isus nikada nije vodio dijalog s đavlom: ili ga je otjerao ili mu je odgovorio Biblijom; to vrijedi za sve iskušenja. Na pitanje zašto djeca pate, nalazim samo jedan odgovor: da treba patiti s njom. U tome je Dostoevski u pravu".

"Najveće je zlo Crkve Danas njezina duhovna svjetovnost, ona je svjetovna crkva. Ta duhovna svjetovnost čini da jača klerikalizam, ružna pojava, izopačenje Crkve, što dovodi do ideološki rigidnih pozicija. Tako ideologija zauzima mjesto Evanđelja ". Moramo se vratiti u središte, kaže Papa: "Riječ je tijelom postala: tu je budućnost Crkve", rekao je Papa.

On upućuje vjernike da se mole Bogu, ne kao Ocu, nego kao Tati, kako ga zove i sv. Pavao apostol, da Mu se povjere, znajući da će im pomoći, da će ih podržati, da on nije neki mrgud koji ih šalje zanavijek u Pakao.

Napokon, upitan je li usamljen, ima li prijatelja, papa je opetovao da ih ima, malo, ali ih ima, koji znaju sve o njegovu životu i on o njihovu. Da ne trpi usamljenost i da zato nije htio stanovati u Apostolskoj palači nego u Svetoj Marti, gdje susreće žive ljude i s njima razgovara, gdje mu dolaze prijatelji. "Oni koji su stanovali gore bili su sveci, ja nisam svetac", rekao je Papa.

Na kraju je pozvao sve da mole za njega, a ako netko ne želi moliti, zato jer ne zna ili zato što ne vjeruje, neka uputi spram njega dobru misao, dobru vibracije, jer pomaže.

Molitva za dobro raspoloženje sv. Thomasa Morea

Daj mi, Gospodine, dobru probavu, a i nešto za probavu.

Daj mi zdravo tijelo i potrebno dobro raspoloženje da ga održavam.

Daj mi jednostavnu dušu koja zna čuvati sve što je dobro, a da se ne uplaši lako pri pogledu na zlo, nego radije da pronađe sredstva da stvari vrati na svoje mjesto.

Daj mi dušu koja ne poznaje dosadu, gunđanje, uzdahe i jadikovke, niti pretjeran stres, zbog one ometajuće stvari zvane "ja".

Daj mi, Gospodine, smisao za humor. Udijeli mi milost da se mogu šaliti da otkrijem u životu malo radosti, i da je mogu podijeliti s drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:31