POMIRDBA

Papa u privatnom stanu slavio misu s kardinalom kojeg je smijenio zbog pronevjere

Kardinal Angelo Becciu optužen je za pronevjeru vatikanskog novca za dobrotvorne svrhe u korist svoje braće i sestara
 Andrew Medichini/POOL/AFP

Papa Franjo je na Veliki četvrtak privatno slavio misu s kardinalom kojeg je bez sustezanja smijenio prije nekoliko mjeseci, što je očiti znak pomirbe.

Kardinal Angelo Becciu razriješen je važnih dužnosti u Vatikanu u rujnu, pošto mu je Papa rekao da je optužen za pronevjeru vatikanskog novca za dobrotvorne svrhe u korist svoje braće i sestara.

No papa je u četvrtak posjetio Angela Becciua i slavio misu u kapeli svog privatnog stana, rekao je kardinal u priopćenju poslanom novinarima koji izvještavaju iz Vatikana.

Vatikanski izvor je rekao da ne može komentirati Papine "privatne obveze", ali je ocijenio da "takva bratska gesta na dan kao što je Veliki četvrtak nije neobična".

Na misi na Veliki četvrtak spominjemo se Isusove posljednje večere s dvanaestoricom apostola i ona je dio priprave za nedjelju Uskrsa i najveći je blagdan u katoličkom kalendaru kada se slavi Isusovo uskrsnuće od mrtvih.

Papa Franjo obično slavi tu misu javno, ali ove godine je tu zadaću povjerio dekanu kardinalskog zbora Giovanniju Battisti Reu koji je predvodio službu u Bazilici svetog Ivana Lateranskog u Rimu.

Zbog epidemioloških mjera u vezi s koronavirusom broj vjernika je bio ograničen.

Angelo Becciu je bio umiješan i u slučaj lošeg investiranja vatikanskog novca u Londonu, ali je uvijek tvrdio da je nedužan.

Prije smjene bio je prefekt Kongregacije za kauze svetih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:11