NISU ZABORAVLJENI

Papa utemeljio Svjetski dan baka i djedova i starijih osoba kako bi se naglasila njihova društvena važnost

Crkve diljem svijeta posebnim događajima i vjerskim službama žele skrenuti pozornost na potrebe i važnost pojedinih skupina
 -/VATICAN MEDIA/AFP

Papa Franjo utemeljio je "Svjetski dan baka i djedova i starijih osoba" koji će se jednom u godini obilježavati u Rimokatoličkoj Crkvi kako bi im se odala počast i naglasila njihova važnost u društvu.

U nedjeljnom obraćanju papa Franjo nenadano je objavio utemeljenje Dana starijih osoba i rekao da će se obilježavati četvrtu nedjelju srpnja u katoličkim zajednicama diljem svijeta.

Katolička Crkva već ima Svjetski dan mira koji je papa Pavao VI. utemeljio 1967., zatim Svjetski dan mladih koji je papa Ivan Pavao II. ustanovio 1984. godine te Svjetski dan siromašnih uveden po zamisli pape Franje 2017. godine.

Crkve diljem svijeta posebnim događajima i vjerskim službama obilježavaju te dane kako bi skrenule pozornost na potrebe i važnost tih skupina.

Papa Franjo (84), često je pozivao društvo da se skrbi o starijim osobama jer su one izvor mudrosti i iskustva i kritizirao je "kulturu odbacivanja" kojom suvremeno društvo isključuje ljude kad više nisu produktivni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 16:44