IZ RIMA INOSLAV BEŠKER

PAPA ‘Nebriga o starijima je prikrivena eutanazija. Svi se trebamo suprotstaviti toj otrovnoj kulturi odbacivanja'

Na misi je bio i prethodni papa Benedikt XVI, koga je sadašnji ponovo usporedio s iskusnim, mudrim djedom čije savjete rado sluša
Pope emeritus Benedict XVI (L) is welcomed by Pope Francis as he arrives to attend a papal mass for elderly people at St Peter's square on September 28, 2014 at the Vatican. AFP PHOTO / TIZIANA FABI
 AFP / AFP

Papa Frane (77), koga su oba prethodnika stigla premašiti u dobi, ipak je prvi među njima koji je posvetio dan, susret i misu “djedovima”, zapravo i ženama i muškarcima u poodmakloj dobi. Na današnju misu na Trgu Sv. Petra u Vatikanu došlo ih je oko 30.000, kažu nam u Vatikanu, a euharistijsku svečanost s papom koncelebriralo je 100 vremešnih svećenika.

Za tu je priliku iz svoje izolirane emeriture “izvučen” i prethodni papa Benedikt XVI, koga je sadašnji papa i danas ponovo usporedio s iskusnim, mudrim djedom čije savjete rado sluša. Bilo je to tek treće pojavljivanje Benedikta XVI otkako je prije 20 mjeseci napustio katedru svetog Petra a s njome i aktivnu papinsku dužnost.

Zagrljaj dvojice papa izazvao je neviđenu gužvu među probranim akreditiranim fotoreporterima kojima je bio dopušten pristup na podest pred Vatikanskom bazilikom.

Papa Frane je, uz pljesak svih nazočnih, posebno pozdravio Mubaraka (74) i Aneesu (68), par izbjegao iz iračkog Kurdistana, koji su iznijeli patnje koje trpe njihovi sunarodnjaci uslijed protukršćanskih progona.

To je bio povod poglavaru Katoličke crkve da, i pod dojmom prošlonedjeljnog posjeta Albaniji, naglasi ulogu starijih u očuvanju i pronošenju vjere, naglašavajući osobito iskustvo evropskog Istoka, gdje su bake i djedovi skrivećki nosili unuke na krštenje, što se roditelji nisu usuđivali.

Pozvao se na Četvrtu zapovijed Božju - “Poštuj oca svoga i majku svoju, da imadneš dug život na zemlji koju ti dâ Jahve, bog tvoj” - naglasivši da je djed dvaput otac, a baka dvaput majka.

U tom je povodu papa Frane izrekao jednu od svojih srčanih, angažiranih homilija, ovaj put u zaštitu starijih i pohvalu starosti, koju odbacuje potrošačko društvo.

“Koliko puta se odbacuju stari na način nalik pravoj pravcatoj eutanaziji”, retorički se upitao poglavar Katoličke crkve. “Odbacuju djecu, odbacuju mlade jer nemaju zaposlenje, a odbacuju i stare s izlikom da čuvaju ekonomski sustav, u čijem središtu je bog novac.

Svi smo pozvani suprotstaviti se toj otrovnoj kulturi odbacivanja, kršćani zajedno s inim ljudima dobre volje, pozvani izgraditi ljudskije, strpljivije i inkluzivnije društvo.” Papa podržava mirovne domove, “pod uvjetom da su domovi, a ne zatvori. I radi starijih, a ne radi tuđih interesa, ne ustanove gdje su stari zaboravljeni i skriveni.”

Potrebna je suradnja mladih s njihovom snagom i starih s iskustvom i mudrošću, bez koje narodi nemaju budućnost - tvrdi i upozorava papa Bergoglio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:31