EUROPSKA UNIJA NA PREKRETNICI

Papandreou šokirao najavom referenduma o paketu ušteda: Ako Grčka odbije pomoć, izaći će iz eurozone!

Ako Grčka odbije dogovorenu pomoć, ostaje joj jedino izlazak iz eurozone
Greek Prime Minister George Papandreou talks during a press conference with Palestinian President Mahmoud Abbas, not pictured, in the West Bank city of Ramallah, Thursday, July 22, 2010. Papandreou is making the first visit by a Greek prime minister to Israel and the Palestinian Territories in three decades. (AP Photo/Majdi Mohammed)
 AP

ZAGREB - Odluka grčkog premijera Georgea Papandreoua da raspiše referendum o zadnjem paketu rješavanja dužničke krize u eurozoni, koji uključuje otpis 50 posto grčkog duga, političare je šokirala, a ulagače uznemirila. Najavljeni referendum predstavlja rizik da teškom mukom postignuti dogovor europskih političara na kraju doživi neuspjeh jer ga Grci ne žele.

Dugoročna nesigurnost

Dionice na europskim burzama snažno su pale, a minusi sredinom dana iznosili su od oko tri posto u Londonu do 4,3 posto u Parizu. Vrlo je vjerojatno da se referendum neće održati prije siječnja, a to će značiti višemjesečnu nesigurnost za tržišta.

Ankete pokazuju da većina ljudi u Grčkoj ne podržava posljednji dogovor, kao ni one ranije. Prema mišljenju premijera Papandreoua, Grci bi trebali imati posljednju riječ o paketu koji, uz ostalo, uključuje smanjenje duga zemlje za 100 milijardi eura kroz različite mjere poput smanjenja mirovina i plaća.

- Otpor sanacijskom paketu implicira preferiranje drugog puta, a jedini moguć put je i napuštanje eura - rekao je za BBC Padhraic Garvey, analitičar ING-a. Ocjenjuje se da je Papandreou upravo to i želio: ako se Grcima ne sviđa način na koji se rješavaju problemi, neka sami preuzmu odgovornost za budućnost zemlje - ostanak ili odlazak iz eurozone.

Nijemci iziritirani

Prilično iziritiran tom odlukom, član koalicije njemačke kancelarke Angele Merkel, Rainer Brüderle, rekao je za Deutschlandfunk da se druge zemlje žrtvuju za desetljeća lošeg upravljanja i slabog vodstva u Grčkoj. Prema njegovu mišljenju, treba se pripremiti na insolventnost Grčke te ograničiti moguću štetu za europski bankarski sustav.

Na što se Grčka obvezala: O plaćama više nema pregovora

- novi sustav plaćanja i promoviranja oko 700.000 javnih službenika

- daljnje rezanje plaća javnom sektoru i ukidanje mnogih bonusa

- oko 30.000 zaposlenih u javnom sektoru već je na listi za otpis, primaju 60 posto manje plaće i čeka ih otkaz nakon godinu dana

- nema više pregovora o plaćama

- mjesečne mirovine iznad 1000 eura smanjuju se za 20 posto

- druga rezanja mirovina

- limit za porezni odbitak spušten sa 8000 na 5000 eura godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:24