PREHRAMBENA KRIZA

Papin apel iz Vatikana: ‘Molim vas! Ne koristite pšenicu, osnovnu namirnicu, kao ratno oružje‘

Milijuni ljudi, osobito u najsiromašnijim zemljama, ovise o pšenici iz Ukrajine, rekao je na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra

Papa Franjo

 Filippo MONTEFORTE/AFP

Papa Franjo pozvao je u srijedu vlasti da ukinu blokadu izvoza pšenice iz Ukrajine, poručivši da je se ne smije koristiti kao "ratno oružje".

Milijuni ljudi u svijetu, osobito u najsiromašnijim zemljama, ovise o pšenici iz Ukrajine, rekao je Papa na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra u Vatikanu, pozivajući na ukidanje blokade.

UN, koji upozorava da se globalna prehrambena kriza pogoršava, pokušava dogovoriti ukidanje blokade izvoza ukrajinskih žitarica, a zapadni čelnici okrivljuju Rusiju da svijet ucjenjuje hranom.

"Blokiranje izvoza pšenice iz Ukrajine jako zabrinjava jer o njoj ovise životi milijuna ljudi, osobito u siromašnijim zemljama", rekao je Papa.

"Iz srca pozivam da se ulože svi mogući napori kako bi se riješio taj problem, kako bi se zajamčilo univerzalno pravo na hranu. Molim vas! Ne koristite pšenicu, osnovnu namirnicu, kao ratno oružje", rekao je, a mnoštvo ga je pozdravilo pljeskom.

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji izazvali su velik porast cijena žita, jestivog ulja, gnojiva i energenata.

Papa često osuđuje invaziju na Ukrajinu, ali u srijedu je prvi put govorio o globalnoj prehrambenoj krizi.

Ukrajina očajnički nastoji izvesti goleme zalihe žita cestom, rijekama i željeznicom, ali to neće biti dovoljno ako Rusija ne ukine blokadu njezinih luka na Crnom moru, rekao je dužnosnik za poljoprivredu prošli tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:28