LAŽNE OPTUŽBE

PAPIN TUŽILAC PROTIV PEDOFILA NA UDARU KRITIČARA Optužili ga da je prikrivao zločinca

Pope Francis holds the book of the Gospels during a papal mass at St Peter's basilica on October 5, 2014 at the Vatican. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
 GABRIEL BOUYS/AFP / AFP

O. Robert Geisinger, američki isusovac koga je papa Frane imenovao za promotora pravde (faktički: tužioca) u vatikanskoj kurijalnoj Kongregaciji za nauk vjere, našao se na udaru žestokih kritika baš u Sjedinjenim Državama. Na svom novom mjestu, na kojemu je naslijedio Charlesa Sciclunu s Malte, Geisinger će progoniti svećenike koji su se okaljali pedofilijom.

The Boston Globe ga je teško optužio da je još 1995 znao za optužbe za pedofiliju na račun o. Donalda McGuirea, ali da je tek 2002 dao naputak kako s njime postupati. Američki list nadalje tvrdi da se o McGuireovoj pedofiliji govorilo još od šezdesetih godina prošlog stoljeća, ali da isusovci nisu poduzeli ništa, pa ni kada je o. Geisinger prije 20 godina postao „drugi čovjek“ Družbe Isusove u Sjedinjenim Državama.

O. McGuire je bio duhovni savjetnik bl. majke Terese Calcuttske, poznati filozof i kršćanski mislilac. Trenutno je u zatvoru gdje, unatoč dubokoj starosti (84) služi kaznu od 25 godina zatvora zbog silovanja djece.

David Clohessy, ravnatelj Mreže preživjelih svećeničkih žrtava (SNAP) zahtijeva od Pape da razriješi o. Geisingera i pita zašto je odabrao za to mjesto nekoga „tko je jasno i opetovano odbijao da primijeni zakon i da kaže istinu o notornom, sada utamničenome serijskom predatoru?“

Javio se i o. Timothy Kesicki, predsjednik Isusovačke konferencije SAD, koji je odbacio optužbe na račun o. Geisingera. Kesicki navodi da je o. Geisinger djelovao u Chicaškoj isusovačkoj provinciji 14 tjedana, od kraja prosinca 1994 do ožujka 1995, nikada više ni prije ni poslije, da je bio samo na privremenoj zamjeni, da za to vrijeme nije imao veze ni s McGuireom niti s optužbama na njegov račun. Upravo je o. Geisinger, kaže sada o. Kesicki, kad je već radio u Rimu 2002, doznao za optužbe na račun o. McGuirea, te je baš on zahtijevao da se protiv njega pokrene stegovni postupak – ali je Provincija u Chicagu odlučila suspendirati oca pedofila tek kada je on već bio optužen pred kaznenim sudom 2006. O. Geisinger je tada poveo postupak u Rimu i McGuire je prestao biti svećenik u roku od dva mjeseca.

O. Kesicki je bio isusovački provincijal u Chicagu od 2009 do srpnja ove godine. Upravo je pod njegovim nadzorom McGuireovim žrtvama isplaćena nagođena odšteta od 19 milijuna dolara. On priznaje da su isusovci u Chicagu propustili učiniti dovoljno u odgovor na McGuireove zločine.

Sada je pitanje: zašto su The Boston Globe i Clohessy u ime SNAP, optužili osobu koja s time zapravo nije imala veze? Jesu li bili u zabludi, ili su koristili priliku da zvučno a nepravedno optuže o. Geisingera i papu Franu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:08