MISA U RIMU

Papina novogodišnja poruka: ‘Nasilje prema ženama vrijeđa Boga, neka to prestane!‘

I zato što majke donose život i drže ovaj svijet, učinimo velike napore kako bismo slavili majke i štitili žene, rekao je Franjo

Papa Franjo

 Tiziana FABI/AFP

Papa Franjo pozvao je u novogodišnjoj poruci u subotu, kad Rimokatolička crkva slavi svetkovinu svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira, na prestanak nasilja prema ženama jer povrijediti ženu znači povrijediti Boga.

Slaveći misu u bazilici sv. Petra u Rimu, 85-godišnji papa Franjo činio se u dobroj formi za razliku od Stare godine kad je u zadnji trenutak odlučio da neće predvoditi misu kako se očekivalo, piše Reuters.

Papa je u subotu prehodao središnji brod bazilike čitavom duljinom za razliku od petka navečer kad je ušao sa sporednog ulaza i odande pratio misu.

Zbog ishilagije (išijasa), uslijed čega se bolovi šire u noge, Papi su ponekad nemoguća dulja stajanja.

U svojoj novogodišnjoj homiliji Papa se usredotočio na teme majčinstva i žena - za koje je rekao da održavaju tkanje života i uputio jednu od najsnažnijih poruka kojima poziva na okončanje nasilja nad ženama.

"I zato što majke donose život i drže ovaj svijet, učinimo velike napore kako bismo slavili majke i štitili žene", rekao je Franjo.

"Koliko je samo nasilja upereno prema ženama! Neka to prestane! Povrijediti ženu znači povrijediti Boga koji kroz ženu skrbi za naše čovječanstvo".

Papa je i prošli mjesec u programu za talijansku televiziju, govoreći o ženi koju je tukao bivši suprug, rekao da je obiteljsko i nasilje prema ženama gotovo sotonski čin.

Od početka pandemije covida-19, prije gotovo dvije godine, Franjo je nekoliko puta osuđivao obiteljsko nasilje koje je u mnogim državama poraslo u vrijeme lockdowna jer su tim mjerama žene bile potpuno zatvorene sa svojim zlostavljačima.

U poruci za Svjetski dan mira koja je objavljena u prosincu, papa Franjo je pozvao zemlje da novac koji izdvajaju za naoružanje preusmjere u obrazovanje i osudio je trošenje novca na oružje na uštrb socijalnih davanja.

Godišnja poruka mira šalje se šefovima država i vlada te međunarodnim organizacijama, a Papa po jedan primjerak predaje dužnosnicima koji će ga posjetiti u Vatikanu tijekom godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2022 16:02