KRIZA U OPSKRBI

Paralizirana država: Vojska izlazi na ulice, a kriza će, čini se, trajati još najmanje mjesec dana

Panika se među stanovnicima Velike Britanije počela širiti 23. rujna kada je BP zatvorio nekoliko svojih benzinskih postaja
Cisterna s gorivom stiže kako bi napunila zalihe na benzinskoj postaji u Coventryju u središnjoj Engleskoj
 Paul Ellis/AFP

Benzinske postaje u Velikoj Britaniji suočavat će se s poremećajima u opskrbi sigurno još mjesec dana, čak i ako ljudi prestanu panično kupovati i unatoč privremenim znakovima da se situacija počinje poboljšavati, piše u srijedu The Times pozivajući se na izvore iz industrije.

Prekidi u opskrbi gorivom nastavit će se jer treba vremena za nadopunjavanje spremnika na benzinskim postajama, a britanska naftna i plinska tvrtka BP, koja je prva normalizirala opskrbu naftnim derivatima zbog nedostatka vozača kamiona s gorivom, i dalje će imati problema tijekom sljedećih mjesec dana, piše The Times.

Panika se među stanovnicima Velike Britanije počela širiti 23. rujna kada je BP zatvorio nekoliko svojih benzinskih postaja zbog problema s opskrbom gorivom.

Korporacija je to objasnila nedostatkom vozača kamiona kojima se gorivo dostavlja na postaje. S istim problemom suočile su se i druge tvrtke.

Iako je problema s opskrbom bilo na samo nekoliko desetaka od 1.200 benzinskih postaja BP -a diljem zemlje, na britanskim su se benzinskim postajama stvorili dugi redovi.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u utorak da se "situacija na benzinskim postajama stabilizira", pozvavši ljude da se "ponašaju kao i obično", odnosno da ne napune spremnik s više goriva nego što im stvarno treba.

Nedostatak vozača teških teretnih vozila koji su izazvali krizu povezan je s pandemijom koronavirusa i brexitom. Zadnje dvije godine tisuće profesionalnih vozača iz zemalja EU -a napustilo je Veliku Britaniju, a školovanje novih otežala je pandemija, zbog koje se u mnogim zemljama dugo ne održavaju vozački ispiti.

Kako je Sky News ranije izvijestio, pozivajući se na izvor u Ministarstvu obrane, s obzirom na trenutnu situaciju britanski vojni vozači sjest će za volane kamiona s gorivom kasnije ovog tjedna kako bi pomogli u rješavanju krize u opskrbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2022 13:53