KAOS U VLADIVOSTOKU

Paralizirani nakon ledene oluje, već su danima bez struje i grijanja: ‘Stanje je vrlo teško‘

U gradu su postavljeni štandovi na kojima građani mogu podići tople obroke i napitke
Ledena oluja u Vladivostoku
 Pyotr Maksimov/East2west News/Profimedia

Ekstremna ledena oluja pogodila je prošlog tjedna ruski grad Vladivostok zbog čega je 150 tisuća ljudi ostalo bez vode, grijanja i struje. U gradu na istoku Rusije proglašeno je izvanredno stanje, a u danima koji su uslijedili gotovo se ništa nije promijenilo.

- Situacija s opskrbom električne energije i dalje je vrlo teška. Uništena infrastruktura je široko rasprostranjena, rekla je zamjenica šefa regionalne uprave Elena Parkhamenko. Kaže i da bi ovakvo stanje moglo potrajati još nekoliko dana.

U gradu su postavljeni štandovi na kojima građani mogu podići tople obroke i napitke.

image
Ledena oluja u Vladivostoku
Tatyana Meel/Sputnik/Profimedia
image
Ledena oluja u Vladivostoku
Tatyana Meel/Sputnik/Profimedia

- Ledena kiša počela je padati u četvrtak nakon što se ciklona koja je nosila vrući zrak susrela s anticiklonom koja je nosila hladan zrak, rekao je lokalni prognostičar Boris Kubaj dodajući kako je u nekim dijelovima grada led debeo čak 12 milimetara, a takvi podaci u toj regiji nisu zabilježeni već 30-ak godina.

Ekstremne hladnoće u Vladivostoku otežale su život mnogima, no najpogođeniji su bez sumnje beskućnici. Za jednog od njih niske temperature bile su fatalne. Njegovo smrznuto tijelo pronađeno je u dvorištu katedrale u središtu Vladivostoka.

image
Ledena oluja u Vladivostoku
Pyotr Maksimov/East2west News/Profimedia

Led i hladnoća prijete i na druge načine. Najbolje o tome svjedoči snimka s nadzorne kamere na kojoj se vidi kako je mlađi muškarac za dlaku izbjegao sigurnu smrt nakon što se odlomila betonska ploča sa zgrade i pala na njegov automobil.

image
Ledena oluja u Vladivostoku
Social Media/East2west News/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 01:20