GDJE ĆE SE ISKRCATI?

Paranoični Kim sa sobom poveo ‘cijelu državu‘, ali u rukavu ima asa od kojeg strahuju baš svi!

Kupovina, na općoj perceptivnoj razini, govori o odlučnosti Kremlja da nastavi rat iscrpljivanja u kojem središnju ulogu igra topništvo
 Str/Afp

Stara prijateljstva treba čuvati jer se nikad ne zna kad mogu biti od koristi. Sovjetski Savez je ušao u Koreju 10. kolovoza 1945. godine nakon što su dvije atomske bombe pale na Japan. Američke su snage ušle u južni dio poluotoka. Tri godine poslije Sovjeti se formalno povlače, ali su ostavili ideju autoritarnog, jednostranačkog komunističkog sustava. Dvije godine poslije snage Sjevera, uz podršku Narodne Republike Kine, napast će Jug, a SSSR će se mudro držati po strani pružajući sve vrste logističke podrške. Kim Il-sung, začetnik dinastije koja i danas vlada Demokratskom Narodnom Republikom Korejom (DPRK), pred japanskom je vojskom 1940. godine pobjegao u SSSR i ondje boravio sve do 1945. Ondje mu se rodio i sin Kim Jong-il, koji će ga naslijediti, ali korejska propaganda je njegovo rođenje smjestila na planinu Paektu dajući mu kristološku ikonografiju.

Njihov unuk i sin Kim Jong-un stigao je u utorak u Vladivostok gdje se treba susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Prije nego što je krenuo na put svi su mediji objavili da mu je Dan državnosti čestitao Charles III., kralj Ujedinjene Kraljevine. Dnevni list Rodong Sinmun navodi da su čestitku poslali i alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune, švedski kralj te niz državnih čelnika, primarno azijskih.

image

Kim Jong Un

Str/Afp

Budući da se panično boji letenja, u što je uključen i strah da bi netko mogao sabotirati zrakoplov, Kim putuje oklopljenim vlakom pa putovanje traje. Novinska agencija KCNA je vijest o polasku na put zaključila sljedećom rečenicom koja u nas starijih budi sjećanja na Titova putovanja vlakom: "Poštovani drug Kim Jong-un je građanima Pyongyanga i svim ostalim ljudima u zemlji zaželio blagostanje i uspjehe u radu u znak toplog pozdrava".

image

Kim Jong Un u oklopnom vlaku

Str/Afp

KCNA je u utorak objavila da je na put krenuo u nedjelju, uz važnu napomenu: "Prate ga vodeći dužnosnici Partije, vlade i oružanih snaga". Reuters je uspio doći do preciznijeg popisa koji potvrđuje da debeli diktator zemlje mršavih sa sobom vodi većinu onih koji bi mogli, dok ga nema, pomisliti da ga sruše s vlasti. Stručnjaci su na slikama prepoznali važnu osobu: Ri Pyong-chol je potpredsjednik moćnog Središnjeg vojnog povjerenstva vladajuće Radničke stranke i maršal vojske, što je najviši vojni čin u zemlji. Možda su nedavni pučevi u Africi utjecali na odluku da vojnik na čelu vojske (Kim je šef svega) bude uz njega. Ri je još 2011. godine pratio oca, Kim Jong-ila, u Rusiju. Vlakom su putovali i maršal Pak Jong-chon, novi šef vojno-političkog vodstva stranke, Pak Thae-song, tajnik stranke i predsjednik Nacionalnog odbora svemirske znanosti i tehnologije uključen u špijunski satelitski program, te Jo Chun-ryong, direktor Odjela industrije streljiva, koji je pratio Kima tijekom nedavnih posjeta tvornici streljiva i projektila. Ovaj potonji igrat će glavnu ulogu jer Putin želi sjevernokorejsko streljivo, prije svega topničko. Diktator je poveo i ekonomske dužnosnike koji će Rusiji reći što je njima od vitalne važnosti, a prvenstveno se radi o hrani.

Kimova moćna sestra Kim Yo-jong je uočena uz vlak, ali nije poznato je li se ukrcala. Vjerojatnije je ostala "čuvati kuću".

image

Kim Jong Un u oklopnom vlaku

Str/Afp

DPRK posjeduje nuklearno oružje, ali glavna prijetnja Seulu i danas su topnički sustavi raspoređeni u neposrednoj blizini granice koji mogu zasuti megalopolis kišom granata, izazivajući razaranja i nezamislive žrtve. Zbog toga je Pyongyang razvio sustave proizvodnje topničkog streljiva i raketa koji odgovaraju oruđima sovjetskih standarda, a njih koristi ruska vojska u agresiji na Ukrajinu. Agresori su prvih mjeseci rata topničko streljivo koristili bez ikakve kontrole (zapadni dužnosnici procjenjuju da su prošle godine ispalili 10-11 milijuna zrna), uvjereni da će tako slomiti moral Ukrajinaca pa su polučili dvostruku štetu: moral slomili nisu, skladišta ispraznili jesu.

Joseph Dempsey, obrambeni istraživač na Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS), Reutersu tumači kako nije poznato u kakvom su stanju granate i rakete u strategijskoj rezervi - Rusija se nije iskazala u čuvanju - kao ni opseg tekuće proizvodnje, ali mogle bi pomoći Moskvi da vrati premoć u broju ispaljenih granata i raketa. "Iako pristup takvim zalihama može produljiti sukob, malo je vjerojatno da će promijeniti ishod", dodao je.

image
Str/Afp

Siemon Wezeman, iz Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira, tumači da će streljivo biti od koristi tradicionalnom ruskom baražnom tipu topništva kalibra u rasponu od 100 do 152 milimetra. Njegova je procjena da će se pregovarati o kupnji više milijuna zrna, što se poklapa s izvještajima američkih obavještajnih službi objavljenima prije nekoliko dana.

Kupovina, na općoj perceptivnoj razini, govori o odlučnosti Kremlja da nastavi rat iscrpljivanja u kojem središnju ulogu igra topništvo, "bog rata", kako mu je tepao sovjetski diktator Staljin. Budući da političke poteze treba pokušati proniknuti u njihovoj slojevitosti, nije isključeno da je riječ o koraku koji bi trebao prije svega zabrinuti Zapad i Kijev jer predviđa nastavak rata duboko u sljedeću godinu.

U tom je kontekstu indikativna izjava britanskog časnika Patricka Hintona koji je za Reuters izjavio da "loše streljivo može smanjiti točnost; upaljač loše kvalitete može dovesti do preranog aktiviranja". Referentan je u tom slučaju napad sjevernokorejskog topništva 2010. godine na južnokorejski otok Yeonpyeong kad je ispalila oko 170 granata i ubila četiri osobe. Prema izvješću projekta 38 North sa sjedištem u Washingtonu, više od polovice tih granata palo je u vode oko otoka, a oko 20 posto onih koje su udarile u otok nije eksplodiralo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:11