DRAMATIČNI APEL

'PARAVOJNE FORMACIJE, CYBER-NAPADI I PROPAGANDA!' Sprema li Putin 'ukrajinski scenarij' i za Baltik?

 AFP

LONDON - Britanski ministar obrane Michael Fallon upozorio je u srijedu kako postoji ‘stvarna opasnost’ da ruski predsjednik Vladimir Putin započne kampanju prikrivenih napada čiji bi cilj bio destabilizirati baltičke države na istočnom boku NATO-a.

- Mutna kampanja infiltracije, propagande, posebnih postrojbi i cyber-napada, kao što se dogodilo u ranim fazama sukoba u Ukrajini, mogla bi zapaliti etničke tenzije u Estoniji, Litvi ili Latviji, rekao je Fallon.

Ruski vojni letovi koji ulaze u zračni prostor baltičkih država su se utrostručili prošle godine, prema izvještaju NATO-a. Estonija tvrdi kako je njihov obavještajac otet na granici prošle godine i trenutno je zarobljen u Rusiji.

Brojni vojni analitičari pitaju se bi li se NATO-ove istočne članice mogle obraniti od prikrivene vojne kampanje poput one u Ukrajini prošle godine - paravojne formacije, cyber-napadi i vješta propaganda koja bi potpirivala napetosti između ruskih manjina i većinskog stanovništva.

- Putin je cijelu prošlu godinu testirao NATO, ako pogledate aktivnosti u zraku i pod morem, rekao je Fallon.

- Poslao je dva ruska bombardera niz La Manche prije dva tjedna. Morali smo hitno podići presretače kako bi ih otjerali. To je prvi put nakon hladnog rata da se tako nešto dogodilo.

- To nam samo pokazuje da moramo odgovoriti, svaki put kada Putin napravi nešto takvo, moramo biti spremni odgovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:23