MOTOCIKLISTIČKA BUNA

Pariška policija neće dopustiti ‘Konvoj slobode‘: ‘Privodit ćemo i kažnjavati prekršitelje‘

Organizatori prosvjeda protiv epidemioloških mjera, po uzoru na one u Kanadi, kažu da će od petka navečer blokirati prijestolnicu

Ilustrativna fotografija

 Florence Gallez/Sputnik/Sputnik via AFP

Pariška policija u četvrtak je objavila da će zabraniti motoristički prosvjed “Konvoj slobode” u francuskom glavnom gradu od 11. do 14. veljače, inspiriran prosvjedima u Kanadi protiv epidemioloških mjera uvedenih zbog koronavirusa.

Prosvjednici su u srijedu krenuli s juga Francuske u takozvanom “Konvoju slobode” prema Parizu gdje bi zatražili kraj epidemioloških mjera. Organizatori su rekli da će od petka navečer "blokirati prijestolnicu".

Prosvjed je nadahnut sličnim demonstracijama u Kanadi.

"Bit će uvedene posebne mjere (...) koje će spriječiti blokadu cesta, kažnjavati i privoditi prekršitelje ove zabrane", navodi se u priopćenju prefekture.

Otprilike 200 prosvjednika skupilo se na parkiralištu u Nici, na francuskoj sredozemnoj obali, od kojih su mnogi izvjesili kanadske zastave u znak podrške vozačima kamiona u Kanadi, koji prosvjeduju protiv tamošnjih epidemioloških mjera. Konvoji su krenuli i iz Bayonnea te Perpignana.

Prosvjednici su predvidjeli u petak navečer stići u Pariz, a neki pozivaju da se potom krene prema Bruxellesu kako bi se u europskoj prijestolnici u ponedjeljak postiglo "europsko usklađivanje".

"Organizator zabranjenih demonstracija može biti kažnjen s do šest mjeseci zatvora i 7500 eura", pojasnila je prefektura. Kazne su predviđene i za sudionike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:35