SPOR DVIJE DRŽAVE

Pariz najavljuje razgovore o ribolovu ovaj tjedan u Europskoj komisiji u Bruxellesu

Francuska tvrdi da Britanija ne poštuje dogovor o ribolovu u britanskim vodama nakon brexita

Emmanuel Macron

 Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal najavio je u srijedu da će se u petak u Bruxellesu održati sastanak u sjedištu Europske komisije, dan nakon posjeta Parizu britanskog državnog tajnika zaduženog za brexit Davida Frosta radi rješenja spora o ribolovu.

"Državni tajnik za europske poslove Clément Beaune sastat će se s Frostom u četvrtak u Parizu u vezi te teme, a u petak slijedi sastanak s Europskom komisijom", izjavio je nakon sastanka vlade.

"Želim podsjetiti da je to prije sveg europska tema i sastanak u Europskoj komisiji bit će jako važan i treba pričekati njegov ishod prije pokretanja sankcija", dodao je.

Attal je ponovio da su "sve opcije na stolu" u vezi budućih sankcija, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju Britancima dao odgodu do četvrtka prije uvođenja mjera, ako London ne prihvati "smirenje tenzija" koje predlaže Pariz.

Glasnogovornik vlade je ponovio da francuska vlada očekuje da će London "poštivati" svoje obveze za razdoblje nakon brexita, posebice o "dozvolama za ribolov", odbacivši tvrdnju da je potpisani sporazum o tome "nejasan".

"Postbrexit dogovor nije poput jelovnika koji uključuje predjelo, glavno jelo i desert koji se poslužuje odvojeno", rekao je.

U utorak je britanski premijer Boris Johnson rekao da je britansko stajalište u sukobu nepromijenjeno. "Na pitanje je li Velika Britanija promijenila stajalište u vezi ribolova, odgovor je ne", izjavio je konzervativni čelnik na konferenciji za novinare u sklopu klimatske konferencije COP26.

Francuska tvrdi da Britanija ne poštuje dogovor o ribolovu u britanskim vodama nakon brexita i ranije je najavila da će odgovoriti strožim kontrolama kamiona koji dolaze iz Britanije te da će zabraniti pristajanje britanskim koćaricama u francuskim lukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:24