BORBA PROTIV TERORIZMA

PARIZ POD OPSADOM: U FRANCUSKOJ 128 PREMETAČINA! Pronađen auto povezan s pripremom napada? Francuzi mobiliziraju 115.000 policajaca

 AFP

NOVO 13:40 - Terorist za kojim se traga zbog terorističkog napada na Pariz unajmio je sobu na svoje ime za bombaše samoubojice, a u njoj je pronađena oprema za drogiranje.

Salah Abdeslam, 26-godišnjak prozvan 'državnim neprijateljem broj jedan' u Francuskoj rezervirao je dva studio-apartmana u predgrađu Alfortville koristeći stranicu Booking.com.

Tražio je dvije velike sobe u koje može stati velik broj ljudi preko vikenda i platio je vlastitom kreditnom karticom. Sve je obavio prošle srijede.

- Unajmili su sobe 311 i 312 u hotelu u Alfortvilleu. Hotel nema nadzorne kamere – kazao je izvor blizak istrazi te dodao kako je policija pronašla tragove DNK i otuđila računalo s recepcije.

U hotelu su bila najmanje dvojica napadača. U sobi su pronađeni ostaci pizze i čokoladica, kao i kratke igle i šprice oko stolića.

Naime, uobičajeno je da džihadisti uključeni u samoubilačke misije uzimaju uglavnom heroin ili kokain kako bi se 'očeličili' za napad.

----------------------------------------------------

12:32 - Francuski premijer Manuel Valls naglasio je u utorak da je broj osoba umiješanih u napade u Parizu u petak još nepoznat, spominjući na radio France Inter hipotezu o suučesnicima u Francuskoj i Belgiji.

- U trenutku u kojem govorimo ne znamo ima li suučesnika onih koji su ubijali, onih koji su počinili taj užas u Parizu - izjavio je premijer.

- Možda ima u Francuskoj, u Belgiji suučesnika, pojedinaca koji su povezani s tim pokoljem. Sada se moramo usredotočiti na istragu - naglasio je on.

- Još ne znamo realno stanje, posebice oko broja osoba umiješanih u napade u petak navečer. Jesu li bile dvije ili tri skupine, kako su djelovale, što se točno dogodilo na Stade de France, istraga napreduje ali s potrebnom dozom tajnosti - kazao je on.

- Cilj nije samo uništiti IS nego i moći privesti, uhititi, shvatiti što se zapravo dogodilo - dodao je Valls.

Uz sedam samoubojica poginulih u petak na mjestu napada, istražitelji gone Salaha Abdeslama koji je osmi pripadnik triju ekipa koje su izravno sudjelovale u ubojstvima a za kojim je izdana međunarodna tjeralica.

Francuska će mobilizirati 115.000 osoba iz područja sigurnosti, koje su sada angažirane u istrazi terorističkog napada koji se dogodio u petak u Parizu.

Brojna ekipa specijalaca angažirana je upravo u lovu na Abdeslama. Ostali pretresaju kuće i privode druge osumnjičene za povezanost ili bliskost s napadačima i IS-om.

Po istražiteljima, Salah Abdeslam surađivao je s Abdelhamidom Abaudom, 28-godišnjim belgijskim džihadistom koji navodno živi u Siriji i vrlo je aktivan član IS-a te osumnjičen kao naručitelj napada planiranih u Belgiji.

Dvojica osumnjičenih čiji identitet nije otkriven optužena su u ponedjeljak u Bruxellesu za terorizam nakon smrtonosnih napada u Parizu.

Napadi u Parizu: 128 premetačina u Francuskoj tijekom noći, pronađen automobil možda povezan s pripremom napada

Francuske snage reda izvele su 128 premetačina u noći s ponedjeljka na utorak u okviru izvanrednog stanja proglašenog nakon napada u Parizu, izjavio je na radio-postaji France Info ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Automobil koji je možda poslužio za pripremu napada u petak navečer u glavnom gradu Francuske pronađen je u utorak ujutro u Parizu, rečeno je iz policijskih izvora.

- Moguće je da je crni clio, pronađen na Trgu Albert Kahn u 18. četvrti u Parizu, poslužio za pripremu napada", objasnili su policijski izvori. "Automobil je primijećen na autocesti A1 koja opslužuje sjever Francuske, u okviru onoga što bi mogle biti pripremne veze između Pariza i Belgije", istaknuo je jedan od tih izvora.

- Međutim, jedino forenzička analiza automobila može odrediti njegovu umiješanost - rekao je drugi policijski izvor. Vozilo parkirano djelomično na pješačkom prijelazu u zavoju registrirano je u Belgiji. Operacija provjere nalazi li se u vozilu eksploziv završena je, a forenzičari su preuzeli pregled vozila.

Francuska mobilizira 115.000 osoba iz područja sigurnosti, koje su sada angažirane u istrazi terorističkog napada koji se dogodio u petak u Parizu. Brojna ekipa specijalaca angažirana je upravo u lovu na Salah Abdeslama, jednog od glavnih osumnjičenih za odgovornost za smrt 129 osoba. Ostali pretresaju kuće i privode druge osumnjičene za povezanost ili bliskost s napadačima i IS-om.

Zemlje članice dale potporu Francuskoj da se aktivira članak o uzajmnoj obrani i pomoći

Zemlje članice Europske unije jednoglasno su podržale zahjev Francuske da se aktivira članak Ugovora Europske unije o uzajmoj obrani i pomoći, izjavila je u utorak visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

- Danas su zemlje članice jednoglasno dale snažnu potporu i izrazile spremnost da pruže traženu pomoć, rekla je Mogherini na konferenciji za novinare.

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian u utorak je službeno na sastanku ministara obrane podnio zahtjev da se aktivira članak 42.7 Ugovora Europske unije, koji govori o uzajmnoj obrani i pomoći u slučaju kada to zatraži jedna napadnuta članica.

Taj članak Ugovora nikada nije korišten u povijesti EU-a. Francuski predsjednik Francois Hollande je najavio da će tražiti potporu nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 29 osoba.

Ministri obrane nisu donijeli nikakvu formalnu odluku.

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian je rekao da će izražena potpora poslužiti kao osnova za bilateralne razgovore s ostalim članicama kako bi se vidjelo što svaka od njih može ponuditi Francuskoj.

Dodao je da bi ta potpora mogla biti korištena u francuskoj intervenciji u Siriji ili u drugim područjima.

Kerry: Islamska država gubi teritorij

Američki državni tajnik John Kerry kazao je kako Islamska država gubi teritorij na Bliskom istoku i zapadna koalicija napreduje u borbi protiv te skupine.

- Razina suradnje ne može biti viša. Dogovorili smo se da ćemo razmjenjivati više informacija i uvjeren sam da će u idućim tjednima Daesh (Islamska država) osjetiti veći pritisak. Oni ga osjećaju danas. Osjećali su ga jučer. Osjećali su ga prošlih tjedana. Osvojili smo više teritorija. Daesh ima manje teritorija - rekao je državni tajnik.

Kerry, koji je potvrdio da će francuski predsjednik Francois Hollande doputovati u Washington idućeg tjedna kako bi se sastao s američkim predsjednikom Barackom Obamom, rekao je to u Parizu nakon sastanka s Hollandeom, u vrijeme pojačanih francuskih zračnih udara na Islamsku državu u Siriji nakon napada u Parizu prošli tjedan.

Tunis: spriječen veliki teroristički napad na hotele

TUNIS - Tuniske vlasti uhitile su 17 islamističkih militanata organiziranih u ćeliju i spriječile su tako veliki teroristički napad na hotele i snage sigurnosti planiran za ovaj mjesec, kazao je visoki vladin dužnosnik za Reuters.

"Osujetili smo veliki napad planiran za ovaj mjesec koji je teroristička ćelija planirala protiv ključnih instalacija, hotela, snaga sigurnosti i protiv političara kako bi stvorili kaos u zemlji", kazao je ministar unutarnjih poslova Rafik Chelli.

On kaže da su neki od militanata bilo obučavani u Libiji i Siriji i da su čekali poziv za izvođenje napada.

Islamska država preuzela je odgovornost za dva napada u Tunisu ove godine.

U ožujku napadač je ubio 21 turistu u napadu na muzej Bardo u Tunisu a 38 stranaca ubijeno je na plaži hotela u Sousse u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:01