RJEŠAVANJE SPORA

Pariz vjeruje u dijalog s Rusijom u vezi šampanjca, ali je spreman ići pred WTO

Le Drian je poručio da će Pariz u danima koji dolaze nastojati pronaći rješenje u suradnji s ruskim vlastima
Jean-Yves Le Drian
 Ludovic Marin/AFP

Francuska vjeruje da može dijalogom riješiti spor s Rusijom u vezi šampanjca, ali bude li potrebno obratit će se Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) s tim u vezi, rekao je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Le Drian je poručio da će Pariz u danima koji dolaze nastojati pronaći rješenje u suradnji s ruskim vlastima na bilateralnoj razini, ali i na europskoj, kako bi zaštitio interese francuskih proizvođača i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

"Utvrde li se povremena kršenja pravila Svjetske trgovinske organizacije, naravno da ćemo djelovati, kako smo i prije planirali kad je riječ o Rusiji. Nadam se da će dijalog omogućiti da se riješi ovaj spor", rekao je ministar u parlamentu.

Ruski zakon, potpisan u petak, uveo je obvezu za distributere šampanjca da na etiketi na poleđini boce navedu da je riječ o "pjenušavu vinu", dok je naziv "champanskoïe" rezerviran za ruske proizvođače pjenušavih vina.

Odluka je izazvala nezadovoljstvo francuskih proizvođača šampanjca, koji su uputili prigovore francuskom ministarstvu vanjskih poslova i Europskoj uniji.

"Taj zakon slijedi logiku ruskih protekcionističkih mjera u vinskom sektoru", rekao je Le Drian, dodajući da su se već obratili WTO-u u vezi dovođenja u pitanje zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Rusija je 15. izvozno tržište šampanjca na kojem se proda oko dva milijuna boca od ukupno 150 milijuna koliko se u prosjeku svake godine proda izvan Francuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:23