ZAVRŠENA KRIZA

Parlament potvrdio novog bugarskog premijera Kirila Petkova i njegovu koalicijsku vladu

On će voditi do sada neviđenu koaliciju sa socijalistima, antiestablišmentskom strankom ITN i strankom desnog centra

Novi bugarski premijer Kiril Petkov

 Nikolay Doychinov/AFP

Bugarski zastupnici potvrdili su u ponedjeljak Kirila Petkova, poduzetnika obrazovanog na Harvardu, za novog premijera i odobrili njegovu široku koalicijsku vladu, čime je završila višemjesečna politička blokada u toj najsiromašnijoj članici EU-a.

Petkov (41), čija je nova centristička stranka Mi nastavljamo promjene (PP) pobijedila u studenom na trećim izbora u Bugarskoj ove godine, dobio je jasnu većinu od 134 glasa zastupnika od ukupno 240.

On će voditi do sada neviđenu koaliciju sa socijalistima, antiestablišmentskom strankom ITN i strankom desnog centra Demokratska Bugarska, pod motom "nulta tolerancija prema korupciji".

"Inzistirat ću na tome da se razotkrije korupciju od najnižih do najviših razina", rekao je Petkov u parlamentu prije glasanja zastupnika, apelirajući na sve zastupnike da podrže zakonske izmjene potrebne za reformu pravosuđa.

Nova vlada preuzima dužnost nakon osam mjeseci političkog zastoja i dvije prijelazne vlade pošto je zbog velikog nezadovoljstva javnosti korupcijom na visokoj razini završila vladavina premijera desnog centra Bojka Borisova nakon gotovo deset godina.

Vlada novog premijera sastoji se od protivnika bivšeg premijera, a on obećava da će povećati gospodarski rast na više od 5 posto na godinu i raditi na smanjivanju zaostajanja zemlje za Zapadom.

Očekuju ga izazovi koji se kreću od visokih troškova energije i niske procijepljenosti protiv covida-19 do priprema za uvođenje eura 2024. godine.

Petkov je obećao da će produbiti integraciju Bugarske u EU-u i NATO-u te da će intenzivirati pregovore sa susjednom Sjevernom Makedonijom ne bi li riješili povijesni spor zbog kojeg Sofija, nakon što je riješen problem s Grčkom, blokira Skoplju otvaranje pregovora o pristupanju EU-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:55