SPORNA ODLIKOVANJA

Parlament Republike Srpske odbio Inzkov zahtjev da oduzme odličja ratnim zločincima

Komentirajući tu odluku, Inzko nije rekao znači li to da će sada sankcionirati odgovorne, za što ima mandat
Valentin Inzko 
 Samir Yordamovic/AFP

Parlament Republike Srpske u utorak je odbacio zahtjev visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka za povlačenje odličja i priznanja koja su prije pet godina dodijeljena bivšim dužnosnicima bosanskih Srba pravomoćno osuđenim za ratne zločine.

Inzko je potkraj siječnja posebnim pismom zatražio da parlament RS povuče odluku o dodjeli priznjanja i odličja osobama poput Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić koje su pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osuđene za ratne zločine, uključujući tu odgovornost za genocid u Srebrenici.

Njima su posebna priznanja dodijeljena 2016. godine u sklopu obilježavanja 25 godina od uspostave parlamenta bosanskoh Srba koji je kao paradadržavna institucija utemeljen 1991. godine.

Inzko je takvo nagrađivanje ratnih vođa bosanskih Srba ocijenio poptuno neprihvatjivim.

"Njihovi postupci tijekom oružanog sukoba šokirali su svijet i prouzročili nezamislive ljudske patnje", napisao je Inzko obrazlažući svoj zahtjev upućen predsjedniku parlamenta RS Nedeljku Čubriloviću.

Rok za provedbu tog zahtjeva istekao je potkraj travnja, a parlament RS o njemu je raspravljao tek u utorak te odlučio kako neće ispoštovati ono što traži visoki predstavnik.

U zaključcima koje su su usvojili u parlamentu RS naveli su kako visoki predstavnik "nije nadređen RS" te kako izvršne ovlasti koje on ima smatraju nezakonitima i neustavnima.

"Narodna skupština RS odbacuje zahtjev visokog predstavnika i daje potporu odlukama... donesenim 2016. godine", stoji u zaključcima usvojenim glasovima vladajuće većine predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Oporbene stranke bojkotirale su glasanje u parlamentu.

Komentirajući tu odluku, Inzko nije rekao znači li to da će sada sankcionirati odgovorne, za što ima mandat. Istaknuo je kako je prvenstveni cilj bio navesti političare u RS da se suoče s istinom o zločinima.

Podsjetio je kako je već ispoštovan njegov zahtjev da se s pročelja zgrade studentskog doma na Palama skine ploča s imenom Radovana Karadžića koju je tamo svojedobno postavio osobno Dodik. On ipak nije sam uklonio tu ploču pa ga je Inzko nazvao "kukavicom", ali je istaknuo kako je najvažnije da ploče više nema.

"Kazne nisu bitne, važno je da ljudi počnu razmišljati", rekao je Inzko za televiziju N1 dodajući kako sada očekuje službeno očitovanje parlamenta RS o čemu će izvjestiti visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 02:27