PRAVO NA IZBOR

Parlament Sj. Karoline usvojio zakon o zabrani pobačaja nakon 12. tjedna trudnoće, ali bitka još nije gotova

Novim zakonom predviđeno je da se prije pobačaja svaka žena mora dvaput osobno obratiti liječniku

Prosvjedi za pravo na izbor; ilustracija

 Allison Bailey/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/Allison Bailey/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Parlament Sjeverne Karoline usvojio je zakon o zabrani pobačaja nakon 12 tjedna trudnoće, no bitka još nije gotova, jer demokrat na čelu države ima pravo veta. Protivnici prava na izbor tražili su šestotjednu zabranu, ali i ovo je radikalno jer je Sjeverna Karolina ostala gotovo jedino mjesto na jugu SAD-a gdje su žene iz drugih saveznih država dolazile na pobačaj. Novim zakonom predviđeno je da se prije pobačaja svaka žena mora dvaput osobno obratiti liječniku, što zdravstvenu uslugu čini nedostupnom velikom broju žena, prenosi New York Times.

Trenutno Sjeverna Karolina dopušta pobačaj do 20. tjedna trudnoće, no većina pobačaja obavi se do 13. tjedna. Nakon emotivne petosatne rasprave, Senat Sjeverne Karoline je u četvrtak navečer s 29 prema 20 glasova odobrio zabranu koju je Zastupnički dom već izglasao noć prije. Da bi stupio na snagu, zakon mora potpisati guverner. Sjeverna Karolina godinama ima većinski republikanski parlament, ali i demokratskog guvernera. Guverner je najavio veto na novi zakon kojeg je nazvao ekstremnim. No republikanci imaju i nakon toga šansu da ga preglasaju: da bi se poništio guvernerov veto, najmanje 60 posto prisutnih zastupnika mora glasati za poništenje. Ako su svi zastupnici prisutni, to bi zahtijevalo da sva 72 republikanca u Zastupničkom domu i svih 30 u Senatu glasaju protiv guvernera, za zabranu pobačaja nakon 12. tjedna trudnoće.

U videu koji je u četvrtak objavio na Twitteru, guverner Roy Cooper pozvao je građane da daju podršku njegovom vetu, tako što će raditi pritisak na četvero republikanaca koji se očito predomišljaju, jer su vodili kampanju za zaštitu reproduktivnog zdravlja žena.

Guverner Cooper je od 2017. kad je izabran stavio veto na više od 75 zakona republikanske većine. No odnos snaga je promijenjen prošlog mjeseca, kad je zastupnica Tricia Cotham, dugogodišnja demokratkinja, neočekivano promijenila stranku. Sada republikanci imaju 60 posto svih zastupnika. No nejasno je kako će izgledati odlučujuće glasanje: zastupnici možda neće glasati jednako kao u prvoj rundi. Ranije bi neki namjerno napuštali dvoranu očekujući da će tako spriječiti preglasavanje.

Sjeverna Dakota posljednja je savezna država SAD koja je donijela gotovo potpunu zabranu pobačaja, samo mjesec dana nakon što je Vrhovni sud privremeno blokirao stupanje na snagu slične zabrane. Dvije zabrane nisu uspjele: Južna Karolina i Nebraska, dvije konzervativne države, nisu uspjele usvojiti nove zakone koji zabranjuju pobačaj. Državni sudac Utaha privremeno je blokirao novi zakon koji bi zabranio klinike za pobačaje i potencijalno zaustavio većinu pobačaja u državi.

Po zakonu koji čeka na guvernerov potpis, u Sjevernoj Karolini bi pobačaj bio dozvoljen do 20 tjedna u slučaju silovanja ili incesta. Ako fetus ima za životno opasne anomalije, abortus je dozvoljen do 24. tjedna, no nije dozvoljen zbog Downovog sindroma, spola ili rase. Među ostalim, tim zakonom je predviđeno uložiti dodatnih 160 milijuna dolara za brigu o djeci, kontracepciju i udomiteljstvo, piše New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:34