DALI POTPORU

Parlamentarna skupština Vijeća Europe glasala za prijem Kosova u članstvo

Za je glasalo preko 80 posto zastupnika koji su sudjelovali na sastanku, znatno više od potrebne dvotrećinske većine

Zvono predsjednika Vijeća Europe

 Nicolas Economou/Nurphoto Via Afp

Parlamentarna skupština Vijeća Europe je u utorak navečer izglasala potporu članstvu Kosova u Vijeću Europe i pozvala Vijeće Ministara da usvoji formalnu odluku o tome. Izvješće kojim se potvrđuje da je Kosovo ispunilo potrebne osnovne uvjete za prijem u Vijeće Europe je pripremila Dora Bakojanis, zastupnica iz Grčke. Ona je u debati rekla da je izvješće realan opis stanja, da su i pravni stručnjaci potvrdili ispunjavanje uvjeta od strane Kosova, te stoga i preporučuje Vijeću Ministara da pozovu Kosovo u članstvo u Vijeću Europe. Bakojanis je odgovorila i onima koji su je grubo kritizirali, uglavnom iz država koje nisu priznale neovisnost Kosova. Rekla je da takvi moraju biti iskreni jer oni ionako ne bi nikada podržali pozitivno mišljenje o Kosovu jer su protiv same ideje o neovisnosti Kosova.

Za prijem Kosova u Vijeće Europe je glasalo preko 80 posto zastupnika koji su sudjelovali na sastanku, znatno više od potrebne dvotrećinske većine.

Bakojanis je rekla da njezina zadaća nije bila baviti se pitanjem statusa već samo istražiti i izvijestiti da li Kosovo ispunjava ili ne uvjete za prijem u Vijeće Europe.

Zastupnici iz Srbije su predložili brojne amandmane protiv ove odluke. Čak su tražili da se sve odgodi „dok Vijeće sigurnosti UN-a ne odluči o statusu Kosova i Metohije“. Svi ti amandmani su odbačeni velikom većinom. I tijekom rasprave zastupnici iz Srbije su grubo vrijeđali Izvjestiteljicu Doro Bakojanis, govoreći da ona „nema integriteta“ i da je „licemjerna“.

Nakon što je glasanje o članstvu Kosova sada završeno odlukom Parlamentarne Skupštine, konačnu odluku trebaju usvojiti Ministri vanjskih poslova država članica. Plan je da to bude na dnevnom redu na sastanku sredinom svibnja.

Međutim, postoje određene prepreke jer neke zemlje koje su i priznale Kosovo, žele članstvo u Vijeću Europe uvjetovati početkom procedure o osnivanju Asocijacije općina sa srpskom većinom na Kosovu, nešto što je do sada Kosovo odbijalo učiniti sve dok se i Srbija ne obveže na punu implementaciju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Za prijem je Kosovu potrebna dvotrećinska većina u Vijeću Ministara. Ako bi se brojalo po tome koje su zemlje priznale Kosovo kao državu a koje ne, postoji dovoljna većina za to. Od 46 zemalja članica Vijeća Europe, 34 ih je priznalo Kosovo. Za prijem u Vijeće Europe potrebna je većina od najmanje 31 glasa zemalja članica.

Ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervalla Schwarz je sigurna da će i Ministri Vijeća Europe prihvatiti činjenicu da je Kosovo ispunilo sve uvjete i primiti ga u članstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:43