KLJUČNA BITKA

Parlamentarni izbori u Ukrajini: Janukovič očekuje pobjedu zahvaljujući komunistima

- Ovi izbori su ključna bitka za Ukrajinu. Nećemo od Ukrajine Bjelorusiju! - poručio je uoči današnjih parlamentarnih izbora Vitalij Kličko, jedan od najvećih boksača u povijesti koji je sada šef oporbene stranke Udarac.

Ukrajinci, otrijeznite se, ako i ovog puta date glas Viktoru Janukoviču, omogućit ćete mu da učvrsti diktaturu i onda više mirnim putem neće otići s vlasti, proročanski javnost plaši bivša premijerka Julija Timošenko , koju zbog zatvorskog staža već nazivaju ukrajinskom San Su Kyi. Njoj je vlast onemogućila sudjelovanje na izborima jer je pravomoćno osuđena pa je poruke slala iz zatvorske bolnice.

Predsjednik Janukovič pozvao je Ukrajince da biraju njegovu Partiju Regija te sigurnost i stabilnost, a pred izbore za Vrhovnu radu bio je kod Putina kako bi učvrstio vjeru kod svojih simpatizera.

Rat rusofila i Ukrajinaca

Kampanja je bila najprljavija i najpodlija do sada, naglašava Kličko. U kampanju se uključio i nedavno umirovljeni nogometaš Andrej Ševčenko u oporbenoj “Naprijed Ukrajina” Timošenkove otpadnice Natalije Koroljevskaje, koja je na rubu ulaska u parlament.

Izbori su na polovici Janukovičevog mandata i veliki su test njegove vladavine u zemlji koja je nacionalno, kulturološki i ideološki raskoljena, kao nožem odrezana po pola, na - proukrajinski zapadni dio zemlje s Kijevom te proruski jug i istok Ukrajine, na čije se glasove on i oslanja.

Koalicije na čekanju

Ankete Janukovičevoj stranci daju 26 posto, Kličkovu 12-15 posto te 22 posto Batkivščini Julije Timošenko koju u njenom odsustvu vodi Arsenij Jacenjuk. Nagađa se da će te tri stranke moći načiniti vladajuću koaliciju ako uspiju postići dogovor, što uoči izbora nisu. Timošenko se već dogovorila s nacionalističkom i rusofobnom “Slobodom” Olega Tjagniboka. Janukovič u rezervi, pak, ima komuniste kojima se predviđa čak 10 posto glasova.

Pobjeda opozicije bila bi sigurnija da se oporba uspjela ujediniti, no aktualni svjetski šampion u boksu i najpoznatija ukrajinska zatvorenica nisu postigli predizborni dogovor. Ako bi se Kličko udružio s prozapadnom Julijom Timošenko, Janukovičev proruski blok mogao bi izgubiti parlamentarnu većinu. No Kličko to uporno odbija, što neki tumače time što što mu je neprihvatljiva koalicija s takvim filofašistom i antisemitom kakav je predsjednik “Slobode” Oleg Tjaginbok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:54