‘PRIJETNJA‘ SA ZAPADA

Partija pojačala pritisak na industriju zabave: Kina zabranila slavnima da se javno hvale svojim bogatstvom

Peking planira i zabraniu videoigara koje prikazuju homoseksualne veze, ‘ženstvene muškarce‘ ili dopuštaju igračima da biraju hoće li biti dobri ili zli

Xi Jinping i Zhao Wei

 AFP

Kina je zabranila slavnim osobama da pokazuju svoje bogatstvo na društvenim mrežama u posljednjem napadu na industriju zabave, piše Daily Mail.

Pravila također sprječavaju slavne osobe iz Kine da objavljuju lažne ili privatne informacije, huškaju pratitelje na druge slavne ličnosti ili šire lažne glasine. Nadalje, Business Insider izvještava da će se računi na društvenim mrežama i slavnih i obožavatelja morati pridržavati 'javnog reda i dobrih običaja, pridržavati se ispravne orijentacije javnog mnijenja i orijentacije prema vrijednostima, promicati temeljne socijalističke vrijednosti i održavati zdrav stil i ukus'.

Ova pravila predstavljaju najnoviji udar na kulturu slavnih u Kini dok zemlja nastavlja jačati svoj pritisak u industriji zabave. U rujnu su kineske slavne osobe upozorene da se moraju 'suprotstaviti dekadentnim idejama obožavanja novca, hedonizma i ekstremnog individualizma' na simpoziju industrije zabave čiji je domaćin bila Komunistička partija. Sastanak u Pekingu vodio se pod sloganom: 'Volite stranku, volite zemlju, zagovarajte moral i umjetnost".

image

Zhao Wei

Piovanotto Marco/abaca/Abaca Press/Profimedia

Nazočili su mu visoki stranački dužnosnici i osobe sa šoubiznis scene kojima je rečeno da se moraju pridržavati društvene etike, osobnog morala i obiteljskih vrijednosti. Kina vidi kulturu slavnih i težnju za bogatstvom kao opasan zapadni uvoz koji prijeti komunizmu jer promiče individualizam, a ne kolektivizam. Sudionicima konferencije rečeno je da moraju 'svjesno napustiti vulgarne i kič inferiorne ukuse i svjesno se suprotstaviti dekadentnim idejama obožavanja novca, hedonizma i ekstremnog individualizma', navode državni mediji.

image

Kris Wu

Chinaimages/Ddp Usa/Profimedia

U kolovozu je na društvenim mrežama izašao popis 'slavnih osoba koje se loše ponašaju'. Zhao Wei (45), i Zheng Sguang (30) na popisu su zajedno s kinesko-kanadskom pop zvijezdom Krisom Wuom (31), koji je uhićen pod sumnjom za silovanje ranije ove godine.

Dopis koji je procurio prošlog mjeseca otkrio je da Peking planira zabraniti videoigre koje prikazuju homoseksualne veze, 'ženstvene muškarce' ili dopuštaju igračima da biraju hoće li biti dobri ili zli. Dužnosnici su rekli da zemlja više ne gleda na igrice kao na 'zabavu', već kao na oblik umjetnosti koji mora promicati ono što smatra 'ispravnim vrijednostima' i 'točno razumijevanje' povijesti i kulture.

Kao takva, novim pravilima će se također zabraniti videoigre koje uključuju osvajanje 'barbara' ili pokušaj izmjene povijesti nacista ili carskog Japana. Kina je u kolovozu ograničila djecu na tri sata tjedno online igranja u, kako je rekla, pokušaju suzbijanja ovisnosti, a najnovija zabrana predstavlja još jedan korak u kulturnom obračunu KPK, na čelu s predsjednikom Xi Xinpingom.

image

Industrija videoigara

Walid Berrazeg/Ddp Usa/Profimedia

Novi dopis dao je niz smjernica programerima igara u Kini. Prema novim pravilima, likovi moraju imati 'jasan spol', a radnje ne mogu imati 'zamagljene moralne granice'. Dodaje se: 'Ako regulatori ne mogu odmah odrediti spol lika, postavljanje likova moglo bi se smatrati problematičnim".

Jedna od najboljih kineskih TV glumica Zheng Shuang dobila je poreznu kaznu od 46 milijuna dolara od strane pekinških vlasti, a producentima je naređeno da je više ne angažiraju. Pekingu je misija obuzdati ono što naziva 'kaotičnom kulturom obožavatelja' i ekscesom slavnih nakon niza skandala posljednjih mjeseci.

Istovremeno, kineska filmska zvijezda Zhao Wei dospjela je na vladinu crnu listu te je njezino ime obrisano s filmova, serija i promotivnih materijala bez ikakvog obrazloženja, čime je Peking nastavio svoj obračun s kulturom slavnih.

'Već neko vrijeme, moralni promašaji umjetnika i kršenje zakona, uspon mlađih idola i 'kaotični' fandomi privukli su široku pozornost u društvu', objavila je državna televizija CCTV ranije ove godine. 'Moramo vratiti javnosti čisto i pošteno književno i umjetničko okruženje.'

image

Industrija videoigara

Walid Berrazeg/Afp/Profimedia

Još u kolovozu, rezultati pretraživanja Zhao Wei, iznimno popularne glumice poznate i kao Vicky Zhao, bili su cenzurirani s glavnih kineskih stranica za video streaming. Njezino je ime iznenada uklonjeno iz špica velikih TV serija, dok je forum posvećen glumici na društvenoj mreži Weibo također misteriozno zatvoren, jer je hashtag 'Zhao Wei super-topic zatvorena' dobio 850 milijuna pregleda. Službeni razlog nije naveden.

No, Zhao i njezinu suprugu je ranije ove godine zabranjeno trgovanje na šangajskoj burzi, zbog neuspjele ponude za preuzimanje iz 2016. godine za koju su vlasti zaključile da je 'poremetila tržišni poredak'. Kineski cyber regulator je ranije ove godine objavio nove propise koji zabranjuju popise slavnih i pooštravaju kontrolu nad 'kaotičnim' klubovima obožavatelja slavnih i menadžerskim agencijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:59