SUKOB KINE I INDIJE

Partijsko tijelo rugalo se masovnim lomačama umrlih od covida, pogledajte sramotnu objavu

Riječ je o Središnjoj komisiji za politička i pravna pitanja, koja kontrolira policiju i sudove
Prizor iz New Delhija i post na mreži Weibo Središnje komisije za politička i pravna pitanja Kine
 Amarjeet Kumar Singh/Zuma Pres/Weibo

Mislim da kineska javnost nema kolektivni schadenfreude (zlurad) stav prema razornoj epidemiji u Indiji. Normalno je da neki glasno govore o stavu Indije prema Kini. Također je normalno da postoje mišljenja koja možda neće dobro sjesti nekim Indijcima.

image
Tauseef Mustafa/AFP

Tako se u utorak oglasio Hu Xijin, glavni urednik Global Timesa, glasila Kineske komunističke partije (kao da ima i nekih drugih) na engleskom. Starije čitateljice i čitatelji sjećaju se kako je u doba bivše Jugoslavije često u televizijskom Dnevniku ili novinama istupao glavni urednik ili glavni partijski dužnosnik tog medija kad je trebalo nešto objasniti.

image
Jewel Samad/AFP

Neki su se partijski dužnosnici, naime, zanijeli. Na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavljene su usporedo dvije slike, kineskog lansiranja rakete u svemir i indijske pogrebne lomače, uz potpis: Kina pali vatru, Indija pali vatru. To ne bi bio tako strašan problem da objava nije bila na računu Središnje komisije za politička i pravna pitanja, partijskog tijela koje kontrolira policiju i sudove, prenosi South China Morning Post (SCMP, čiji je vlasnik milijarder Jack Ma, ali je pod partijskom kontrolom). Objava je nakon burne reakcije na Weibou brzo uklonjena, ali su mnogi sačuvali njezinu sliku.

image
Na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavljene su usporedu dvije fotografije, kineskog lansiranja rakete u svemir i indijske pogrebne lomače, uz potpis: Kina pali vatru, Indija pali vatru

Gotovo istodobno je Ministarstvo javne sigurnosti u objavi usporedilo sliku bolnice koja je prošle godine u Wuhanu sagrađena za samo deset dana i masovnih kremacija u Indiji. Bolnica nosi ime Huoshenshan što, kako prenosi SCMP, znači Bolnica brda boga vatre. I ta je objava ubrzo uklonjena.

A Xi je bio izrazio sućut

Situacija je utoliko neugodnija za vlasti u Pekingu jer je kineski predsjednik Xi Jinping neposredno prije obje objave indijskom premijeru Narendri Modiju prenio izraze sućuti zbog razbuktavanja epidemije koja dnevno, prema službenim podacima, odnosi gotovo četiri tisuće ljudi, uz procjenu da su stvarne brojke i deset puta veće.

Jučer je službeno zabilježeno 357.229 novih slučajeva zaraze, a umrlo je 3449 osoba i sada ih je službeno 222.408. Xi je Modiju najavio i slanje pomoći, a onda se pokazalo da ništa nije stiglo pa je javno reagirao poznati indijski glumac da bi se konačno kineski ambasador u Indiji ispričavao. Global Times objavio je, pak, da je ubrzana proizvodnja 40.000 respiratora koje je Indija naručila.

image
Prakash Singh/AFP

Odnosi Indije i Kine, od osamostaljenja ove prve, nisu na visokoj razini. Problem je granična crta zbog koje se i ratovalo, a Indija je dala utočište Dalaj-lami nakon što je Narodna Republika Kina anektirala Tibet. Prošlo ljeto došlo je do nagle eksplozije nasilja na himalajskoj granici, da bi se konačno dvije strane dogovorile o povlačenju vojske i primirju.

Mnogi su tada smatrali da je Peking samo ispitivao moguću reakciju Indije i pripravnost njezinih snaga na granici. U cijelu priču treba staviti i snažne veze Kine i Pakistana, ali i obrat u odnosima Indije i Pakistana koji potajice pregovaraju o smirenju tenzija.

Propala inicijativa

Peking je ljut što je Indija odustala od svoje nesvrstane politike te se sve snažnije veže uz SAD pa je postala i članica kvadrilateralnog dijaloga (Quad) s Amerikom, Japanom i Australijom, koji u Pekingu s pravom vide kao tijelo koje ima za cilj ograničiti kineski utjecaj na prostoru Indo-Pacifika (termin koji Kina također ne voli).

image
Tauseef Mustafa/AFP

Cijela je priča s objavama vjerojatno bio pokušaj "wolf diplomacy", metode napada na sve koji kritiziraju Kinu preko društvenih mreža, a koju su pokrenuli mladi, nacionalnim nabojem potaknuti diplomati. No, kako za SCMP navodi Alka Acharya, bivša direktorica Instituta za kineske studije u Delhiju, "čini se da objave nisu dobile odobrenje viših instancija" pa su izazvale sramoćenje i bijes. Na međunarodnoj razini.

A to u Pekingu ne vole. Netko se ponadao dobiti unapređenje zbog samostalne inicijative u napadu na Indiju, a sasvim je sigurno da je smijenjen ili možda još i gore.

Pitanja i odgovori

Zašto Narodna Republika Kina smatra Indiju prijetnjom?
- Indija je najmnogoljudnija demokracija i potvrda da ovaj sustav unutarnjeg uređenja može opstojati, i to funkcionalno, i u državama s više od milijardu stanovnika. Peking ne bi želio prelijevanje takvih ideja u svoje dvorište.

Koji su posljednji potezi Indije koji smetaju NR Kini?
- Odluka New Delhija da ne budu članicom RCEP-a, sveobuhvatnog azijskog ekonomskog partnerstva koje predvodi Kina i kojim želi nametnuti pravila trgovinske suradnje s "kineskim karakteristikama".

Dio kineske rakete težak 21 tonu nekontrolirano pada na Zemlju

Dio goleme rakete koja je lansirala prvi kineski modul za svemirsku postaju pada nekontrolirano i mogao bi u sljedećim danima pasti na Zemlju. Ne zna se gdje ni kad.

Kina je u četvrtak lansirala modul bez posade, prvi od tri elementa buduće svemirske stanice koju planira završiti do kraja 2022. godine za što će trebati desetak misija, objavili su državni mediji. Modul nazvan Tianhe (Nebeski sklad) lansiran je najvećom kineskom raketom Dugi marš 5B u 11.23 sata po mjesnom vremenu iz lansirnog svemirskog centra Wenchang na tropskom otoku Hainanu.

Tianhe je jedna od tri glavne komponente prve svemirske postaje koju su razvili isključivo kineski stručnjaci nasuprot jedinoj postojećoj drugoj jedinici takve vrste - Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). "Tianhe je važan pilot-projekt u gradnji snažne nacije u tehnologiji i svemiru", citirali su državni mediji predsjednika Xi Jinpinga.

Raketa je, nakon što je lansirala modul bespilotne jezgre Tianhe u nisku Zemljinu orbitu, i sama ušla u privremenu orbitu, ali bez ikakve kontrole. U utorak je kružila oko Zemlje svakih 90 minuta brzinom od oko 27.600 kilometara na sat na nadmorskoj visini većoj od 300 km.

Za razliku od drugih sličnih raketa čiji ostaci padaju u neki od oceana, kineska se naprosto ruši kamo joj se svidi. "To potencijalno nije dobro", rekao je Jonathan McDowell iz Astrofizičkog centra na sveučilištu Harvard.

"Posljednji put kad su lansirali raketu Dugi marš 5B, velike metalne šipke letjele su nebom i oštetile nekoliko zgrada u Obali Bjelokosti ", rekao je i dodao kako je bila velika sreća što nitko nije ozlijeđen. Sada je riječ o još većem tijelu koje će početi padati.

Tijekom vikenda je izgubilo na visini oko 80 kilometara.

McDowell navodi da od 1990. godine ništa teže od deset tona nije bilo namjerno ostavljeno u orbiti da se bez kontrole vrati na Zemlju. "Riječ je o stvarnom nemaru Kine", zaključio je McDowell. Nažalost, kineski nemar postaje pravilo, kao i kinesko drsko ponašanje prema drugim državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:23