PRVI TAKAV SLUČAJ

Pas razvio simptome majmunskih boginja nakon što je spavao u krevetu sa svojim vlasnicima

PCR test pokazao je da je pas također obolio od majmunskih boginja, potvrđujući prvi slučaj kućnog ljubimca zaraženog virusom

Ilustracija

 Mauro Fermariello/Sciencephoto/Profimedia/Mauro Fermariello/Sciencephoto/Profimedia

Mali talijanski hrt razvio je simptome majmunskih boginja nakon što je spavao sa svojim vlasnicima koji su također bili zaraženi tom bolešću, piše poznati medicinski časopis Lancet.

Homoseksualni par iz Pariza razvilo je simptome početkom lipnja koji su prerasli u lezije koje ukazuju na infekciju majmunskim boginjama. Dvojica muškaraca, u dobi od 44 i 27 godina, koji žive zajedno u poligamnoj vezi, dobili su rane tjedan dana nakon seksa s drugim muškarcima.

PCR test pokazao je da je pas također obolio od majmunskih boginja, potvrđujući prvi slučaj prijenosa virusa sa čovjeka na životnju. Daljnje genetsko sekvenciranje pokazalo je da se soj bolesti identično podudara s bolešću koja je zarazila njegove vlasnike.

- Smatram da je pas vjerojatno lizao bolesnog čovjeka i također lizao svoju stražnjicu - rekla je Lynora Saxinger, profesorica na Odjelu za zarazne bolesti na Sveučilištu Alberta na Twitteru, dodajući da postoji "visoka količina virusa u slini".

Obojica su prijavila nedostatak energije, glavobolju i temperaturu četiri dana nakon prijave u bolnicu.

- Muškarci su potvrdili da su spavali zajedno sa svojim psom, no bili su oprezni kako bi spriječili svog psa u kontaktu s drugim kućnim ljubimcima ili ljudima - rekli su iz bolnice.

image

Čestice virusa majmunskih boginja (žuto) pronađene unutar zaražene stanice (plavo)

National Institutes Of Health/Sciencephoto/Profimedia/National Institutes Of Health/Sciencephoto/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2023 02:12