NIŠTA OD SASTANKA

Patrijarh Kiril ne želi susret s Papom, na Franju se okomili i Ukrajinci i Poljaci: ‘Izjednačuje krvnike i žrtve‘

Ukrajinski veleposlanik pri Svetoj Stolici se čudi kako je dopustivo ideologinju ruskog imperijalizma smatrati nedužnom žrtvom

Patrijarh ne želi Franu ni u Moskvi, a Papa više ne spominje put u Kijev

 BelTA/Sputnik via AFP

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kirill neće poći u Kazakstan sredinom sljedećeg mjeseca, na sastanak svjetskih religijskih vođa.

On tako izbjegava mogućnost sastanka s papom Franom. To se neslužbeno doznaje iz vatikanskih izvora. Patrijarh ne želi Franu ni u Moskvi, a Papa više ne spominje put u Kijev. U Ukrajini i Poljskoj Franu napadaju da izjednačuje krvnike i žrtve. Posljednji povod je bilo Papino žaljenje, na općoj audijenciji u srijedu, nad ubojstvom Darje Dugine. Katolički vjerski nauk, oslonjen o Petu zapovijed Božju, osuđuje svako ubojstvo.

Ipak je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio da je njegovo ministarstvo sazvalo apostolskog nuncija u Kijevu mons. Visvaldasa Kulbokasa i prosvjedovalo što se Papa usudio požaliti Duginu i reći: "Rat je ludost." Papa je nepravedan, tvrdi Kuleba. Na Franu se, zbog istog razloga, okomila i warszawska Gazeta Wyborcza.

Ukrajinski veleposlanik pri Svetoj Stolici Andrij Juraš se čudi kako je dopustivo ideologinju ruskog imperijalizma smatrati nedužnom žrtvom. Zanimljiv je koncept demokracije u kojemu je Papa, ili bilo koji svećenik, kriv ako ne podržava ubijanje civila bez suda, radi verbalnog delikta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:44