PODRŠKA INVAZIJI

Patrijarh Kiril: ‘Vojnici koji poginu u Ukrajini bit će očišćeni od svih grijeha‘

Kirilova potpora ratu u Ukrajini produbila je razdor između ruskoga ogranka pravoslavne crkve i ostalih krila pravoslavlja

Patrijarh Kiril

 Boris Alekseev/Anadolu Agency Via Afp

Samo nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju u zemlji od Drugoga svjetskog rata, poglavar Ruske pravoslavne Crkve je rekao da će ruski vojnici koji poginu u ratu protiv Ukrajine biti očišćeni od svih svojih grijeha.

Patrijarh Kiril ključan je Putinov saveznik i osoba koja podupire invaziju na Ukrajinu. I ranije je kritizirao one koji se protive ratu te je Ruse pozvao da se priklone Kremlju.

"Mnogi umiru na bojištu", rekao je Kiril (75) u svome prvom nedjeljnom obraćanju vjernicima od naredbe o mobilizaciji.

“Crkva moli da ova bitka što prije prestane i da se što manje braće međusobno ubija u ovome bratoubilačkom ratu. Istodobno Crkva shvaća da, ako netko vođen osjećajem dužnosti i potrebom da ispuni prisegu... otiđe kako bi obavio ono što od njega zahtijeva dužnost i ako osoba umre izvršavajući tu dužnost, tada su takvi ljudi nedvojbeno počinili djelo jednako žrtvi. Žrtvovat će se za druge. I stoga vjerujemo da ova žrtva pere sve grijehe koje je osoba počinila", kazao je ruski patrijarh.

Rusija tvrdi da je pozvala oko 300.000 dodatnih vojnika da se bore u Ukrajini u sklopu mobilizacije koja je izazvala gnjev javnosti, rezultirala egzodusom vojno sposobnih muškaraca i potaknula prosvjede diljem zemlje.

Kirilova potpora ratu u Ukrajini produbila je razdor između ruskoga ogranka pravoslavne crkve i ostalih krila pravoslavlja diljem svijeta.

Papa Franjo, poglavar Katoličke Crkve, odmah je bio glasni protivnik rata i u nekoliko je javnih obraćanja kritizirao Kirilovo stajalište. Početkom rujna je kazao da Bog ne podržava rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2023 21:51