ČELNIK SPC-a

Patrijarh Porfirije: ‘Koronavirus je pedagoška opomena čovjeku da poštuje Božje zapovijedi‘

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve tvrdi da je koronavirus rezultat nepoštivanja Boga i prirode.

Porfirije

 Bruno Konjevic/cropix

Koronavirus je pedagoška opomena čovjeku da poštuje Božje zapovijedi i prirodu, poručio je u srijedu srpski patrijarh Porfirije u božićnoj poslanici.

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) tvrdi da je koronavirus rezultat nepoštivanja Boga i prirode.

"To je izraz pedagoške opomene čovjeku da se vrati zapovijedima Božjim", smatra Profirije.

"Jer kada se od prirode otima i kada se ne živi u suglasju s poretkom koji je Bog ustanovio, priroda prestaje biti čovjekovim miroljubivim staništem", istaknuo je čelnik Srpske Pravoslavne Crkve, ustvrdivši kako "priroda dugo pamti i trpi nepravdu, ali prije ili kasnije uzvraća udarcima".

"Prirodu, dakle, moramo poštivati, njegovati i čuvati kao najvrjedniji dar Božji", naglasio je patrijarh.

Porfirije u poslanici poziva i na zbližavanje ljudi. "Priđimo jedni drugima jer smo potrebni jedni drugima, jer jedni bez drugih ne možemo", poručio je.

Pravoslavni vjernici Božić po julijanskom kalendaru slave u petak.

"U prazničnoj radosti, važno shvatiti da rađanje Bogočovjeka poziva na pravu ljubav, prožetu iskrenim osjećajem bratstva među ljudima", kaže Porfirije.

"Ne opterećujmo se pitanjem tko nam je sve bližnji, nego se umjesto procjene onoga šta nama drugi čine zapitajmo kome smo mi bližnji i što za druge mi činimo. Budimo, dakle, bližnji svakome na koga smo upućeni", pozvao je.

Poručio je i da se s "iznimnim poštivanjem" praznik Kristova rođenja čestita ponajprije "svim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima", uz molitve "za bolne da što prije ozdrave i da zaraza koja je napala svijet prođe".

Zatražio je i "poštivanje razumnih mjera i preporuka" vlasti.

Poručio je i da "u prazničnoj radosti Božićnog dana" upućuje "očinske pozdrave i molitve" svim pravoslavnim Srbima u domovini i iseljeništvu, a posebno onima na Kosovu, "duhovnoj i nacionalnoj kolijevci".

"Njihova Majka Crkva sve dosad bila uz njih i da će uvijek biti", istaknuo je u božićnoj poslanici poglavar SPC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 19:03