POZVAO NA MIR

Patrijarh Porfirije u uskrsnoj poslanici: SPC protiv otuđenja Kosova od Srbije

‘Jer, ako u našim dušama ima mjesta i za jedne i za druge, bit će i na Kosovu i Metohiji mjesta za sve‘

Patrijarh Porfirije

 Marko Mrkonjic/Cropix

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je u uskršnjoj poslanici na molitvu za mir na Kosovu i Ukrajini i za "očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji", poručivši da je za Srpsku pravoslavnu crkvu "otuđenje južne pokrajine od države Srbije de facto i de iure - neprihvatljivo".

Poglavar SPC-a je naglasio da su "snaga vjere i molitve pravednih predaka i otaca" provele kroz tjesnace povijesti, te je potrebno i danas "poslušati glas Crkve, glas Gospodnji: ujedinimo i umnogostručimo molitve za mir, za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, za očuvanje naših svetinja".

Pozivajući na ujedinjenje u molitvi "za život u miru našeg naroda svugdje, da se naša ili bilo čija stradanja ne ponove", patrijarh je poručio da je molitva za mir "jača od svakog oružja".

"Znajte da je molitva vjerujućeg naroda za mir, molitva Crkve za mir, jača od svakog oružja. Arhijereji i vjerni narod SPC, čije prvo ime jest Pećka Patrijaršija, čvrsto i nepromjenjivo su na stanovištu da je otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, de facto ili de iure -neprihvatljivo", naglasio je poglavar SPC-a.

Uz pozive na molitvu za "mir i spasenje", patrijarh je naglasio da se molitva SPC zalaže "za zajednički život, u međusobnom poštovanju i razumijevanju s kosovskometohijskim Albancima".

"Jer, ako u našim dušama ima mjesta i za jedne i za druge, bit će i na Kosovu i Metohiji mjesta za sve. Znamo i to da u našem narodu i danas ima dovoljno vjere, dovoljno molitve i pravednosti, da sačuva i nas i sve oko nas i u vremenima koja dolaze", naglasio je u uskršnjoj poslanici.

Patrijarh je pozvao i "na očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma na kojima je izgrađena srpska kultura" i uputio poziv da se "normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakonâ koji to nasilje nameću".

To nametanje on vidi "naročito kroz protuustavni zakon koji nameće takozvani rodno osjetljivi jezik", ocijenivši d se iza toga "krije borba protiv braka i obitelji kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovjekova osobnog i sabornog života".

Patrijarh je istaknuo da su "brak i obitelj - zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi - pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države".

Poglavar SPC-a je pozvao i na molitvu za mir u Ukrajini i "za prestanak stradanja i sukobljavanja jednovjerne i jednokrvne braće, da neprijateljstvo i mržnju zamijene prijateljstvo i ljubav".

Posebno je istaknuo molitvu za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, "njezinu hijerarhiju i njezin vjerni narod, koji su izloženi nepravdi, nasilju i progonu".

On je, uz tradicionalni pozdrav "Hristos Voskrese", svima zaželio sretan, čestit i blagoslovljen Uskrs, koji se po julijanskom kalendaru slavi u nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:13