TRAUMA ZA CIJELI ŽIVOT

PEDOFIL, BIROKRACIJA I PRIZIVI SAVJESTI UNIŠTILI ŽIVOT DJEVOJČICE (11) Čudovišni 65-godišnjak je silovao, ona ostala trudna, uslijedila je tortura

 
 YouTube / Screenshot

Svjetski su mediji prenijeli potresan slučaj iz Argentine koji je ondje izazvao prosvjede i burne rasprave u javnosti. Vijest da su liječnici izveli carski rez na 11-godišnjoj žrtvi silovanja ponovno je potaknuo rasprave o zakonu o pobačaju u toj zemlji.

Djevojčica je zatrudnjela kad ju je silovao 65-godišnji partner njezine bake. Ona je odmah zatražila abortus, piše BBC. Međutim, zbog birokratskih zavrzlama i nekolicine priziva savjesti njezin je zahtjev odgođen nekoliko puta i slučaj se razvukao na pet tjedana.

Na koncu su umjesto pobačaja obavili carski rez rekavši da bi abortus bio preriskantan. Beba je živa, no liječnici kažu da ima malo šanse za preživljavanje.

Djevojčica je bila trudna 23 tjedna (gotovo šest mjeseci) kad su nakon nekoliko odgoda odlučili odustati od pobačaja. Lokalni su mediji izvijestili da je djevojčica od početka bila odlučna u svojoj namjeri, a policiji je navodno rekla:

- Želim da tu stvar, koju je starac stavio u mene, izvadite van.

Pobačaj je u Argentini legalan samo u slučajevima silovanja i u slučaju da je majčin život u opasnosti. No, u slučaju 11-godišnjakinje do problema i odgoda je došlo zbog nejasnoća oko toga tko joj je legalan skrbnik. Naime, majka je odmah podržala kćerinu odluku, ali budući da je djevojčica nešto ranije stavljena pod bakinu skrb, majčin pristanak nije bio dovoljan.

U međuvremenu su, pak, skrbništvo oduzeli i baki zbog partnera silovatelja pa ni njezin pristanak zakonski nije bio valjan. Do trenutka kad je birokratska zavrzlama riješena, djevojčica je već bila 23 tjedna trudna. Osim birokracije, dio problema uzrokovali su i liječnici koji su se odmah pozvali na priziv savjesti i odbili izvesti pobačaj.

U utorak su vlasti bolnici u sjevernoj provinciji Tucumán naložile da provede odluku suca i obavi ‘zahvat koji je nužan kako bi se pokušala spasiti oba života’. Obiteljski je sud naknadno demantirao tu izjavu rekavši da nisu spominjali nužnost da se spase ‘oba života’.

Liječnici koji su obavili carski rez, rekli su da su to učinili upravo zbog uputa vlasti da spase oba života jer bi pobačaj bio suviše riskantan zahvat.

Organizacije za ljudska prava u Argentini osudile su i zdravstvo i vlasti opisujući ono što se dogodilo djevojci kao ‘mučenje’. O abortusu se u toj zemlji ponovno raspravlja, no prije šest tjedana nije prošao prijedlog da se legalizira pobačaj u prvih 14 tjedana trudnoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:10