VATIKANSKA OKRUŽNICA

Pedofile prijaviti vlastima, ali ne ako je riječ o ispovjednoj tajni

Novi dokument kojim se pokušavaju unificirati mjere Katoličke crkve
Pope Benedict XVI (L) delivers the Urbi and Orbi message and blessing to faithful after the Easter Holy Mass on April 24, 2011 at St Peter's square at The Vatican. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
 AFP

RIM - Katoličke vlasti u svim zemljama moraju surađivati s civilnim vlastima i prijavljivati im slučajeve pedofilije za koje su doznale bilo na koji način, osim kroz ispovjednu tajnu. To se kaže u okružnici koju je rimska kurijalna Kongregacija za nauk vjere uputila katoličkim biskupima u svijetu i koja je danas predstavljena i novinarima u Vatikanu.

‘Nulta tolerancija’

Okružnicom Crkva potvrđuje “nultu toleranciju” koju je već ranije najavio papa Benedikt XVI. Biskupskim konferencijama ostavljen je rok do svibnja 2012. da, polazeći i od te Okružnice, pripreme “vodilje” za reagiranje na spolne prijestupe protiv maloljetnih osoba, vodeći računa i o zakonima zemlje u kojoj konferencija djeluje. Ipak, ako neka konferencija odredi obvezatne mjere, njih moraju priznati nadležni dikasteriji u Rimskoj kuriji.

Time će se, očito, nastojati postići jednoobraznost mjera u svoj Katoličkoj crkvi, bez obzira na razlike u nacionalnim zakonodavstvima. Pedofilija, piše u dokumentu, jest delikt iz oblasti kanonskog prava, ali je istodobno i “zločin koji gone civilne vlasti”. Zbog toga “treba vazda slijediti propise civilnih vlasti kada je riječ o prijavi zločina nadležnim vlastima, s iznimkom internoga sakramentalnog foruma“ (tj. ponajprije ispovijedi).

Nadalje, ta se obaveza ne odnosi samo na svećenike, nego i na sve redovničko i laičko osoblje u crkvenim strukturama, ako je umiješano u slučajeve spolnog napastovanja.

‘Saslušati žrtve’

Kongregacija za nauk vjere je podsjetila da Crkva i biskupi moraju pokazati spremnost “saslušati žrtve i njihove članove obitelji te se zauzeti u pružanju duhovne pomoći” tim osobama, slijedeći “osobito važan primjer” koji je dao Benedikt XVI u susretima sa žrtvama silovanja koje su počinili svećenici.

Dužnost biskupa da “pruže primjeren odgovor” na izazov spolnih prijestupa i zločina “podrazumijeva uspostavljanje procedura namijenjenih pomoći žrtvama tih zloporaba, te odgoja crkvene zajednice radi za-štite maloljetnih”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:53