PRISLUŠKIVANI

Pegasusom špijunirali borce za ljudska prava u Palestini: ‘Ovo krši čak i izraelske zakone!‘

Presretanjem njihovih poruka i telefonskih razgovora vrlo vjerojatno prisluškivalo se i druge građane Izraela

Benny Gantz

 Gil Cohen Magen/Afp/Profimedia

Mobilni uređaji najmanje šestero palestinskih aktivista za ljudska prava bili su hakirani kontroverznim softverom Pegasus, koji je razvila izraelska NSO grupa, otkrila je istraga nezavisnih stručnjaka. Hakiranje je otkrila udruga za ljudska prava Front Line Defenders (FLD) iz Dublina, a njihovo su otkriće potvrdili i IT stručnjaci iz kanadskog Citizen Laba te sigurnosnog laboratorija Amnesty Internationala.

Aktivisti, čiji su uređaji bili hakirani, svi pripadaju organizacijama koje je prošloga mjeseca izraelsko ministarstvo obrane prozvalo terorističkim organizacijama, unatoč prosvjedima stotina svjetskih neprofitnih organizacija, no do hakiranja je došlo znatno prije nego što su njihove udruge proglašene terorističkima. Riječ je o šest neprofitnih udruga koje razotkrivaju kršenja ljudskih prava izraelskih vlasti i vojske na palestinskim teritorijima, bave se zaštitom djece, žena i ljudskih prava zatvorenika.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz proglasio ih je terorističkim organizacijama zbog navodnih i nedokazanih povezanosti s Narodnom frontom za oslobođenje Palestine (PFLP), političkom organizacijom koja ima i oružano krilo, a Gantzov potez osudili su UN-ovi stručnjaci za ljudska prava, zastupnici američkog Kongresa, članovi Europskog parlamenta te više od 200 međunarodnih organizacija građanskog društva.

Osim što su aktivisti bili podvrgnuti špijuniranju i prije nego što su njihove organizacije proglašene terorističkima, dvojica aktivista imaju i dvojno državljanstvo, pa je tako naručitelj nadgledanja - najvjerojatnije država Izrael - špijunirao francuskog pravnika Salaha Hammourija i američkog državljana Ubaija Al-Aboudija, direktora Centra Bisan za istraživanje i razvoj.

Kako tvrdi FLD, prisluškivanje šestero aktivista vrlo vjerojatno predstavlja kršenje i izraelskih zakona, jer se presretanjem njihovih poruka i telefonskih razgovora vrlo vjerojatno prisluškivalo i druge građane Izraela.

NSO grupa i njezin hakerski alat Pegasus našli su se pod pažnjom svjetske javnosti nakon što je francuski neprofitni istraživački portal Forbidden Stories u srpnju ove godine otkrio listu od oko 50.000 potencijalnih meta toga softvera, među kojima su brojni novinari, oporbeni političari, aktivisti za ljudska prava i poslovni ljudi, ali i političari visokoga ranga, poput francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona.

Pegasus može potajno preuzeti kontrolu nad pametnim telefonima i svojim korisnicima omogućiti potpuni uvid u poruke i pozive te podatke pohranjene na mobitelu, a može aktivirati i kameru i mikrofon mobitela i pretvoriti ga u uređaj za prisluškivanje uživo.

Iako nema izravnih dokaza tko se koristio Pegasusom kako bi špijunirao palestinske aktiviste, NSO grupa svoj softver prodaje samo vladama, i to isključivo da bi suzbijale terorizam i organizirani kriminal, a svaku prodaju mora odobriti izraelsko Ministarstvo obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:57