‘DAJ DVIJE BEKE‘

Pekara iz ruskog grada od sada proizvodi - dronove: ‘Vojska je to od nas tražila‘

Jedna pekara u gradu između Moskve i Volgograda odlučila je dio svojih pogona posvetiti bespilotnim letjelicama

Ilustracija

 Khaled Desouki/Afp

Pekara u Tambovu uz peciva proizvodi i dronove za rusku vojsku. Ovu dosta bizarnu vijest prenio je portal na ruskom Meduza, pozivajući se na informacije iz ruskih medija.

Prema pisanju Rossijskaja Gazete, glasila u vlasništvu ruske vlade, tvornice u gradu Tambovu još od početka rata u Ukrajini počele su prilagođavati svoja temeljna poslovanja i prebacivati dio pogona na proizvodnju roba potrebnih ruskoj vojsci. Čuvši da ruskim snagama nedostaje dronova, jedna pekara u gradu između Moskve i Volgograda odlučila je dio svojih pogona posvetiti bespilotnim letjelicama.

"Vojska je od nas krajem godine zatražila da pošaljemo dronove - što više to bolje. Pokušali smo ih sami dizajnirati, upotrebljavajući dijelove koje možete kupiti u bilo kojoj internetskoj trgovini. Napravili smo nekoliko primjeraka i dovezli ih na front. Izgubili smo jednog, dobili vrijedne povratne informacije i, vrativši se kući, dovršili svoje nacrte te ih počeli masovno proizvoditi. Troškove režemo gdje god je moguće", rekao je za ruske novine Aleksander Rudik, zamjenik direktora pekare. A s obzirom na uspjeh, poduzeće u budućnosti očekuje da će neke dijelove printati pomoću 3D printera, optimističan je Rudik.

Pekarini kvadrokopteri najjednostavnije su letjelice tog tipa, a zovu ih Beke. Mogu se upotrebljavati za nadzor. Ovih dana planiraju prvu "jedinicu" od 16 komada poslati na bojište. Ukupni kapacitet za njihovu proizvodnju je do 200 komada mjesečno. Koštaju od 25.000 do 50.000 rublji po komadu, što je između 230 i 500 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 02:34