SUKOB ZBOG SUMMITA

Peking ljutit na Bidena, opet je zapelo zbog Tajvana: ‘Američki predsjednik je pogriješio‘

‘Upućujemo SAD da se drži principa ‘jedne Kine‘ i tri zajednička komunikea iz 1972., 1979. i 1982. godine‘, rekli su iz Kine

Joe Biden i Xi Jinping prošlog su tjedan održali virtualni sastanak

 MANDEL NGAN/AFP

Kina tvrdi da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden "pogriješio" kada je na nadolazeći Summit za demokraciji pozvao Tajvan, javlja The Guardian.

Tajvan se našao na popisu sudionika Summita koji će se održati u 9. i 10. prosinca 2021. godine, a koji je u utorak objavilo Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a.

Tajvan je samoupravan i uređen kao demokracija, no Peking tvrdi da je kineska provincija i više je puta tajvansku vladu optužio za separatizam.

Smatra se da će Summit poslužiti kao test Bidenovog inzistiranja da će se SAD ponovno nametnuti kao globalni lider i suprotstaviti autoritarnim režimima u Rusiji i Kini.

'Jedna Kina'

Ni Rusija ni Kina neće sudjelovati na Summitu koji će se zbog pandemije održati u virtualnom okruženju.

Zhu Fenglian, glasnogovornica Ureda za poslove s Tajvanom Narodne Republike Kine, rekla je da je zvanje Tajvana na Summit "greška" te da se Kina protivi "bilo kakvoj službenoj interakciji između Sjedinjenih Država i kineske provincije Tajvana".

- Ovaj je stav jasan i konzistentan. Upućujemo SAD da se drži principa 'jedne Kine' i tri zajednička komunikea iz 1972., 1979. i 1982. godine - rekla je Zhu.

Prema politici "jedne Kina", postoji samo jedna suverena država koja se zove Kina i Tajvan je dio Kine. Oponenti te ideje drže da je riječ o dvije države - Narodnoj Republici Kini i Republici Kini, odnosno Tajvanu.

Prema pregledu kinesko-američkih odnosa iz 2013. godine, SAD ne priznaje suverenitet NR Kine nad Tajvanom, a ni suverenitet Tajvana. SAD drži da je status Tajvana "neriješen".

Biden je nakon preuzimanja predsjedničkog mandata ponovio da SAD podržava politiku "jedne Kine", ali je rekao i da je Amerika protiv "jednostranih napora da se trenutno stanje promijeni i naruši mir u Tajvanskom tjesnacu".

Glasnogovornik Ureda predsjednika Tajvana Xavier Chang zahvalio se Bidenu na pozivnici i rekao da će Tajvan biti "sila dobra u međunarodnom društvu".

- Tajvan će u potpunosti surađivati s istomišljenicima kako bi zaštitio univerzalne vrijednosti poput slobode, demokracije i ljudskih prava te čuvao mir u regiji, stabilnost i razvoj - rekao je Chang.

Crvene linije

Xi Jinping je prošlog tjedna na sastanku s Bidenom rekao da Peking "neće imati izbora" te da će morati "poduzeti drastične mjere" ako se pređe preko "crvenih linija".

Kineski državni tabloid Global Times u kolovozu je ustvrdio da se predsjednicu Tajvana Tsai Ing-wen ne treba zvati na Summit za demokraciju te da bi SAD trebao slijediti nomenklaturu iz Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje, što bi značilo da bi Tajvan trebao oslovljavati kao Kineski Taipei.

Global Times je tada napisao da bi se sve osim toga moglo držati "ozbiljnom eskalacijom" koju Peking neće tolerirati.

Bonnie Glaser, direktorica Programa za Aziju u Fondu German Marshall rekla je da je kineskim vlastima rečeno da će Tajvan dobiti pozivnicu za Summit za demokraciju te da je glavno pitanje tko će na Summitu zastupati Tajvan.

- Nisam sigurna hoće li Kina u konačnici jednostavno reći da neće dopustiti Tsai da sudjeluje na Summitu. No neće je pozvati, možda kako bi mogli reći da je SAD pokleknuo pred pritiskom Kine - rekla je Glaser.

Na Summitu za demokraciju sudjelovat će stabilne demokracije poput Francuske i Švedske, ali i zemlje u kojima je demokracija na udaru poput Filipina, Indije i Poljske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:26