SVIJET ZABRINUT

Peking osudio odluku desetak zemalja o obveznom testiranju putnika iz Kine: Ovo je nerazumno, poduzet ćemo protumjere!‘

Državni mediji u Kini umanjuju težinu porasta slučajeva covida-19 uoči očekivanog brifinga znanstvenika

Putnici na aerodromu

 Hector Retamal/Afp/Profimedia/Hector Retamal/afp/profimedia

Peking je u utorak osudio odluku desetak zemalja o obveznom testiranju putnika u dolasku iz Kine, upozorivši bi da za odmazdu mogao odgovoriti "protumjerama".

Državni mediji u Kini umanjuju težinu porasta slučajeva covida-19 uoči očekivanog brifinga znanstvenika sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u utorak.

Na sastanku se WHO nada dobiti detaljne podatke o evoluciji virusa.

U samoj Kini, ali i u inozemstvu sa zabrinutošću se gleda na nagli zaokret vlasti koje su 7. prosinca promijenile dotad najstrožu politiku nule stope covida u mjere popuštanja i postavlja se pitanje točnosti podataka o broju slučajeva i smrtnosti.

Više od desetak zemalja nametnulo je zadnjih dana testove na covid za putnike iz Kine jer smatraju da ta zemlja nije transparentna u objavi podataka i strahuju od pojave novih varijanata.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova okarakteriziralo je zabranu ulazaka u neke zemlje kao "jednostavno nerazumnu" i smatra da za to "nema znanstvene osnove".

"Voljni smo poboljšati komunikaciju sa svijetom", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning novinarima u Pekingu. "No... čvrsto se protivimo pokušajima manipuliranja prevencije epidemije i mjera kontrole u političke svrhe, i poduzet ćemo odgovarajuće mjere u različitim situacijama prema principu reciprociteta."

Kineski odmak od politike "nula covid slučajeva" koju je uveo predsjednik Xi Jinping dogodio se nakon prosvjeda koji su bili najsnažniji prikaz javnog otpora tijekom Xi-jevog desetljeća na vlasti te se poklopili s najsporijim ekonomskim rastom u gotovo pola stoljeća.

Dok se virus nezaustavljivo širi, pogrebna poduzeća izvijestila su o porastu potražnje za njihovim uslugama, a međunarodni zdravstveni stručnjaci predviđaju barem milijun smrti u Kini ove godine.

Sastanak WHO-a

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je kineske zdravstvene dužnosnike da redovito dijele precizne i stvarne podatke u realnom vremenskom okviru.

WHO je pozvao kineske znanstvenike da iznesu detaljne podatke o viralnom sekvenciranju na sastanku tehničke savjetodavne skupine u utorak. Također je zatražio da Kine podijeli podatke o hospitalizacijama, smrtima i cjepivu.

Zdravstveni dužnosnici Europske unije sastat će se u srijedu i koordinirano odgovoriti.

Kina će od 8. siječnja prestati tražiti od dolaznih putnika da idu u karantenu. No i dalje će tražiti testiranje prije ulaska u zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 10:18