TENZIJE

Peking pokazuje mišiće na Južnom kineskom moru, Tajvan jača vojsku da izbjegne sudbinu Hong Konga

Tajvanski dužnosnici upozoravaju da postoji veliki rizik od izbijanja oružanih sukoba u regiji, a u priču se upliće i Washington D.C.
 Xinhua/Li Gang/AFP

Tajvan jača vojsku kako bi izbjegao sudbinu Hong Konga, dok Kina ponovo pokazuje mišiće u Južnom kineskom moru, prenosi CNN.

Prošlog tjedna Kina je ispalila četiri balistička projektila na područje Južnog kineskog mora u sklopu velikih vojnih vježbi, tvrdi Pentagon, a jučer je američki ratni brod prošao Tajvanskim prolazom, drugi put u dva tjedna. To pokazuje da rastu napetosti na tom području: Peking smatra gotovo čitavo Južno kinesko more svojim pa je posljednjih godina hridi i otočiće Kina pretvorila u prave vojne utvrde, pojačavajući svoju pomorsku prisutnost na dijelu Južnog kineskog mora koje svojata pet susjednih zemalja. Prošlog mjeseca SAD je završio veliku vojnu vježbu na tom području u kojoj su sudjelovali nosači aviona na čelu s USS Nimitzom i USS Ronald Reaganom.

Rizik

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen upozorila je prošlog tjedna da postoji rizik od izbijanja sukoba uslijed pojačanih vojnih aktivnosti na tom području.

“Tko god dovede u pitanje princip jedne Kine platit će visoku cijenu”, upozorio je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi tijekom posjeta Njemačkoj, referirajući se na posjet Tajvanu češkog predsjednika Senata Milosa Vystcila. Tajvan je neodvojivi dio kineskog teritorija, a onaj tko to dovodi u pitanje dobit će za neprijatelja 1,4 milijarde Kineza, zaprijetio je kineski šef diplomacije. Kineska vlada i kineski narod neće sjediti skrštenih ruku pred izazovima antikineskih sila, upozorio je Wang Yi, kako prenosi kineski list na engleskom Global Times.

Američka vlada je u srijedu objavila da će uvesti sankcije desecima kineskih tvrtki zbog sudjelovanja u militarizaciji otoka na tom području. Južnim kineskim morem prolaze međunarodni pomorski putevi pa se smatra potencijalnim žarištem vojnog sukoba SAD-a i Kine, prenosi CNN. Amerikanci su pojačali svoje vojno prisustvo na tom području, u četvrtak je američki razarač prošao pored spornih otoka Paracel, 300 kilometara od Vijetnama.

Zapovjednik američke Treće flote Scott Conn rekao je da Amerikanci danas imaju 38 brodova u indo-pacifičkoj regiji, uključujući Južno kinesko more, poručujući da će biti prisutni gdje god to smiju po međunarodnom pravu, kako bi svojim saveznicima dokazali predanost i posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-pacifiku. I Kinezi nastavljaju s manevrima, najavili su da će nove vojne vježbe početi u subotu na Žutom moru i trajat će do četvrtka.

USS Mustin

Da američki ratni brod upravo prolazi Tajvanskim prolazom objavio je jučer sam Tajvan. Američki razarač USS Mustin prošao je istom rutom 18. kolovoza, što je Kina ocijenila “ekstremno opasnim” potezom. Ako to odluči, Kina je u stanju u roku od tri dana okupirati Tajvan, prema jednoj vojnoj analizi koju je objavio američki magazin Forbes. Bivši direktor CIA-e u Obaminoj administraciji Michael Morell i umirovljeni admiral James Winnefeld Jr., bivši zamjenik načelnika Združenog stožera američke vojske, upozoravaju da bi to Kina lako mogla napraviti dok su Sjedinjene Države zabavljene svojim unutrašnjim pitanjima. Morell i Winnefeld Jr. razvili su scenarij po kojem Kinezi zauzimaju Tajvan u siječnju 2021., u jeku svađa oko rezultata predsjedničkih izbora koje bi, upozoravaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:47