XIJEV ODGOVOR

Peking uzvratio udarac, objavio crnu listu građana EU: ‘Ti ljudi su za nas personae non gratae!‘

Kina je sankcije uvela i za četiri organizacije, među njima i za Pododbor za ljudska prava Europskog parlamenta
Xi Jinping
 Li Gang/Xinhua News/Profimedia

Kina je u ponedjeljak vrlo brzo uzvratila na europske sankcije protiv kineskih pojedinaca navodno odgovornih za kršenje ljudskih prava Ujgura u regiji Xinjiang, i nametnula vlastite sankcije protiv 10 građana Europske unije i četiri organizacije.

Kineskim sankcijama podvrgnuti su članovi Europskog parlamenta Reinhard Butikofer, Michael Gahler, Raphael Glucksmann, Ilhan Kyuchyuk i Miriam Lexmann, za koje kinesko Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi kako nanose “ozbiljnu štetu kineskom suverenitetu i interesima te zlonamjerno šire laži i dezinformacije”.

Kina je nametnula sankcije i za zastupnika nizozemskog parlamenta Sjoerda Wiemera Sjoerdsme, zastupnika belgijskog parlamenta Samuela Cogolatija te zastupnice litavskog parlamenta Dovilė Šakalienė. Kinesko Ministarstvo sankcije je nametnulo i za dvojicu akademika - Nijemca Adriana Zenza te Šveđana Bjorna Jerdena.

“Navedenim osobama i članovima njihovih obitelji zabranjen je ulazak u kopneni dio Kine, Hong Kong i Makao”, stoji u objavi Ministarstva vanjskih poslova. “Njima, te tvrtkama i institucijama povezanim s njima također je zabranjeno poslovati s Kinom.”

Kina je sankcije uvela i za Politički i sigurnosni odbor (PSC) Vijeća Europske unije, za Pododbor za ljudska prava Europskog parlamenta, berlinski Mercator institut za kineske studije, te za dansku Zakladu saveza demokracija.

Kako su članovi PSC-a stalni predstavnici zemalja članica u Bruxellesu, kineske sankcije mogle bi se odnositi i na hrvatsku veleposlanicu i stalnu predstavnicu Irenu Andrassy, no zbog općenitog rječnika kojim se Kina koristila u svojoj najavi sankcija, nije potpuno jasno odnose li se sankcije i na same članove PSC-a. Portal Politico pokušao je dobiti pojašnjenje od kineskog veleposlanstva u Bruxellesu, no niti kineski diplomati u EU nisu bili sigurni na koga se sve odnose sankcije protiv Odbora.

Europska unija do sada je izbjegavala izravno sukobljavanje s Kinom, no danas je nametnula sankcije protiv četvero pojedinaca u koordiniranoj diplomatskoj akciji sa Sjedinjenim Državama, među njima i protiv Chena Mingguoa, čelnika Ureda javne sigurnosti u regiji Xinjiang, zbog “ozbiljnog kršenja ljudskih prava”.

Međunarodne organizacije za ljudska prava već godinama upozoravaju na brutalan tretman kojem su u regiji izloženi pripadnici Ujgura - muslimanske manjine - koje kineske vlasti masovno šalju u “kampove za reedukaciju i profesionalni razvoj”. Bivši američki državni tajnik Mike Pompeo pred sam kraj svojeg mandata proglasio je kineski tretman Ujgura genocidom, a s njime su se složili i kanadski te nizozemski parlament.

Odnosi spram Kine jedino su područje vanjske politike u kojem se novi američki predsjednik Joe Biden i njegov državni tajnik Antony Blinken drže kontinuiteta u odnosu na svoje prethodnike, a prošlotjedni sastanak Blinkena i njegova kineskog kolege Wang Yia na Aljasci pokazao je kako niti jedna strana nema namjeru pružiti ruku pomirenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 17:39