OPOZIV PREDSJEDNIKA

Pelosi nazvala Trumpa prijetnjom američkoj demokraciji dok kongres raspravlja o opozivu

Donald Trump i Nancy Pelosi
 Jonathan Ernst / Leah Millis / Reuters

Predsjednica zastupničkog doma kongresa Nancy Pelosi nazvala je Donalda Trumpa prijetnjom američkoj demokraciji dok duboko podijeljeni zastupnici raspravljaju o opozivu prije povijesnog glasanja o dvije optužbe protiv Trumpa za zloupotrebu ovlasti i opstrukciju kongresne istrage.

"Danas smo ovdje da za narod obranimo demokraciju", rekla je Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, i dobila pljesak demokratskih zastupnika.

"Ako ne bi djelovali sada, ne bi ispunili našu dužnost. Tragično je da su predsjednikovi bezobzirni potezi učinili opoziv nužnim", dodala je Pelosi.

U Zastupničkom domu većinu imaju demokrati i očekuje se da će oni glasati po stranačkoj liniji odnosno za opoziv republikanskog predsjednika.

"Nije nam dao izbor. Ono o čemu danas razgovaramo je notorna činjenica da je predsjednik prekršio ustav. Činjenica je da je predsjednik neprekidna prijetnja za našu nacionalnu sigurnost i za integritet naših izbora - temelja naše demokracije", rekla je Pelosi.

Demokrati optužuju predsjednika za zloporabu svog položaja zbog zahtjeva Ukrajini da 'iskopa' prljavštinu o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu uvjetovanjem vojne pomoći.

Također je optužen za ometanje istrage Kongresa.

Ako Zastupnički dom potvrdi optužbe, proces se nastavlja idući mjesec suđenjem u Senatu gdje većinu imaju republikanci pa nije vjerojatno da će Trump na kraju biti opozvan.

Potrebna je dvotrećinska većina u Senatu kako bi predsjednik bio opozvan.

To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsjednika u povijesti države.

Američki Ustav predviđa mogućnost opoziva predsjednika zbog "ozbiljnih zločina i prekršaja".

Nijedan američki predsjednik do sada nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Richard Nixon se 1974. sam povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:07