‘OSUĐUJEMO NAPADE‘

Pelosi posjetila rusku saveznicu Armeniju pa joj obećala američku pomoć u sukobu s Azerbajdžanom

U sukobima uz granicu posljednjih dana poginulo je više od 200 ljudi

Nancy Pelosi u  posjetu Armeniji

 Handout/Afp

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u subotu je snažno osudila azerbajdžanske "ilegalne napade" na armenski teritorij uz granicu, a tijekom svog posjeta ruskom vojnom savezniku obećala je američku podršku armenskom suverenitetu.

Pelosi je u Erevanu rekla da je njen posjet posebno važan nakon "ilegalnih i smrtonosnih napada Azerbajdžana na armenski teritorij".

U sukobima uz granicu posljednjih dana poginulo je više od 200 ljudi.

"Snažno osuđujemo te napade", poručila je Pelosi.

"To su započeli Azeri i to se mora priznati", dodala je.

Pelosi je istaknula kako je jasno da su pogranične sukobe pokrenuli napadi Azerbajdžana na Armeniju i da je jasna kronologija sukoba.

SAD, kazala je Pelosi, sluša Armeniju o njenim obrambenim potrebama, dodavši da Washington želi pomoći i podržati Armeniju u sklopu globalne borbe između demokracija i autokracija.

Visoki armenski dužnosnik izrazio je nezadovoljstvo prošloga mjeseca odgovorom vojnog saveza pod ruskim vodstvom na zahtjeg Erevana za pomoći.

"Vrlo smo razočarani, naravno. Nisu se ispunila naša očekivanja", kazao je na javnoj televiziji predsjednik parlamenta Alen Simonjan, uspoređujući Organizaciju ugovora o zajedničkoj sigurnosti s pištoljem bez metaka, prenijela je novinska agencija Interfax.

Pelosi je kazala kako je zanimljivo da je Armenija razočarana odgovorom vojnog saveza pod ruskim vodstvom.

Azerbajdžan: Neutemeljene opaske Nancy Pelosi štete mirovnim naporima

Neutemeljene i nepoštene opaske štete mirovnim naporima, rekao je u nedjelju Azerbajdžan ukorivši predsjednicu američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi koja je označila tu zemlju kao inicijatora graničnog sukoba s Armenijom.

"Te neutemeljene i nepoštene optužbe koja je Pelosi iznijela protiv Azerbajdžana neprihvatljive su", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Bakuu.

"Poznato je da je Pelosi proarmenska političarka.To je težak udarac naporima da se normaliziraju odnosi između Armenije i Azerbajdžana", navodi se.

Pelosi je stigla u subotu u Erevan i osudila azerbajdžanske "ilegalne napade" na armenski teritorij uz granicu te obećala američku podršku armenskom suverenitetu.

"Snažno osuđujemo te napade. To su počeli Azeri i to se mora priznati", rekla je.

Azerbajdžan je ponovio da je odgovorio na vojnu provokaciju Armenije, a dolazak predsjednice Zastupničkog doma povezao je sa skorašnjim američkim izborima na pola mandata.

"Neprihvatljivo je prebacivati domaće političke intrige iz američke agende na Južni Kavkaz putem Armenije", navodi MVP.

Najviša američka dužnosnica koja je posjetila Erevan od proglašenja neovisnosti te zemlje 1991., stigla je u posjet u trenutku kada u regiji, strateški važnoj zbog prijenosa ugljikovodika iz Kaspijskog jezera, jačaju napetosti zbog utjecaja Turske, koja podržava Azerbajdžan, te Rusije, koja u teoriji jamči sigurnost Armeniji gdje ima vojnu bazu, ali želi i dobre odnose s Azerbajdžanom.

Zapad je angažiran u mirovnom procesu u sklopu skupine iz Minska i OESS-a.

U pograničnim sukobima između Armenije i Azerbajdžana ovaj tjedan poginulo je više od 200 vojnika, objavile su obje zemlje u petak.

Armenija i Azerbajdžan međusobno se optužuju za sukobe oko sporne regije Nagorno-Karabah, najsmrtonosnije od šestotjednog rata 2020. kada su poginule na tisuće ljudi. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:07