NEĆE IĆI U REIZBOR

Pelosi više neće biti na čelu demokrata u Zastupničkom domu: ‘Vrijeme je za nove generacije‘

Pelosi je za svoju objavu dobila pljesak demokrata, dok mnogi republikanci nisu prisustvovali njenom obraćanju

Nancy Pelosi

 Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi objavila je u četvrtak da neće ići u reizbor za čelnicu demokrata u novom sazivu tog doma, poručivši kako je vrijeme za nove generacije, no i kako ostaje u Kongresu kao zastupnica.

Pelosi je to rekla tijekom govora u Zastupničkom domu, dan nakon što su republikanci u njemu osigurali većinu.

Kako piše Reuters, saveznici Pelosi iz Demokratske stranke brzo su se okupili oko zastupnika Hakeema Jeffriesa kao njezinog vjerojatnog nasljednika na poziciji najvišeg demokrata u Zastupničkom domu. S druge strane, republikanci pripremaju postaviti predsjedavajućeg Zastupničkog doma iz svoje stranke, a cilj će im biti sprječavanje zakonodavne agende predsjednika Joea Bidena.

Pelosi je za svoju objavu dobila pljesak demokrata, dok mnogi republikanci nisu prisustvovali njenom obraćanju.

Ta 82-godišnja kalifornijska liberalka apostrofirana je kao najviše rangirana i najmoćnija izabrana žena u povijesti SAD-a, sve dok Kamala Harris 2021. nije postala potpredsjednica.

Pelosi je rekla da se neće povući iz Zastupničkog doma, već će nastaviti predstavljati San Francisco, kao što je to činila 35 godina.

Biden je u izjavi Pelosi nazvao "najdosljednijom govornicom Zastupničkog doma u američkoj povijesti".

Demokrati u Zastupničkom domu trebali bi glasovati o svojim čelnicima 30. studenoga, a izgledni nasljednik Pelosi, Hakeem Jeffries iz New Yorka, bio bi tako prvi tamnoputi zastupnik na čelu kluba zastupnika jedne od glavnih stranaka u Kongresu.

Nakon prošlotjednih izbora, republikanci su u srijedu konačno izborili tanku većinu u Zastupničkom domu za sljedeći saziv Kongresa, za koji će prisegnuti 3. siječnja.

Demokrati su zadržali kontrolu nad Senatom. S podijeljenim Kongresom, piše Reuters, usvajanje čak i ključnih zakona, poput onih koji se odnose na državno financiranje, moglo bi biti teško. Republikanci su rekli da planiraju iskoristiti većinu u Zastupničkom domu za pokretanje istraga o Bidenovoj administraciji i obitelji.

Pelosi se u sentimentalnom govoru prisjetila kako je radila s tri predsjednika - republikancem Georgeom W. Bushom te demokratima Obamom i Bidenom. No, pritom nije spomenula Donalda Trumpa, ali je aludirala na napad njegovih pristaša na Kapitol 6. siječnja 2021.

"Američka demokracija je veličanstvena, ali je krhka. Mnogi od nas ovdje svjedočili su našoj krhkosti iz prve ruke, u ovoj dvorani. I stoga se demokracija mora zauvijek braniti od sila koje joj žele zlo", poručila je Pelosi.

Naime, Pelosi je predsjedavala Zastupničkim domom kada je dva puta izglasao Trumpov opoziv, pri čemu je upozoravala na neposrednu prijetnju koju on predstavlja za američku demokraciju.

Pelosi je 2020. i javno poderala kopiju Trumpovog govora o stanju nacije, dok je sjedila iza njega u dvorani Zastupničkog doma.

U svom govoru apostrofirala je i porast broja žena te manjinskih zastupnika u Zastupničkom domu od 1987. godine, kada mu se pridružila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2023 18:29