NAJŽEŠĆI PRIJEKOR

Pence: ‘Trump će odgovarati pred poviješću zbog svoje uloge u napadu na Kapitol‘

‘Njegove su bezobzirne riječi ugrozile moju obitelj i sve u Kapitolu tog dana‘, poručio je Mike Pence

Donald Trump

 Mandel Ngan/Afp

Bivši američki potpredsjednik Mike Pence je svom bivšem šefu i predsjedniku Donaldu Trumpu u subotu uputio dosad najžešći prijekor, rekavši da će odgovarati pred poviješću zbog svoje uloge u napadu na američki Kapitol 6. siječnja 2021.

Pence je bio u Kapitolu kada je tisuće Trumpovih pristaša provalilo u zgradu u pokušaju da spriječi Kongres u potvrđivanju rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine, na kojima je Trumpa pobijedio Joe Biden.

Pence je kao potpredsjednik imao ustavnu ulogu predsjednika Senata te je predsjedao nad ceremonijalnim procesom odobravanjem glasova izbornog koledža u svrhu odabira novog predsjednika i potpredsjednika.

Trump je tijekom opsade Kapitola na društvenoj mreži Twitter napisao nekoliko poruka: u jednoj je republikance pozvao na "borbu", a u drugima je iznosio lažne tvrdnje o izbornoj prevari. Kritizirao je i Pencea što potvrđuje izborni rezultat.

"Predsjednik Trump je bio u krivu", rekao je Pence okupljenim novinarima i njihovim gostima na svečanoj večeri Gridiron Cluba u Washingtonu.

"Nisam imao pravo oboriti izbore, a njegove su bezobzirne riječi ugrozile moju obitelj i sve u Kapitolu tog dana i znam da će Donald Trump odgovarati pred poviješću", dodao je.

Pencea, koji razmatra kandidaturu za nominaciju Republikanske strane za predsjedničke izbore 2024., tijekom napada je na sigurno sklonila policija.

Rijetko se osvrtao na 6. siječnja u mjesecima nakon incidenta, no zatim je češće počeo iznositi kritike na račun izgrednika i tadašnjih postupaka svog bivšeg šefa.

Oštro je kritizirao Trumpove nastupe u nedavnim medijskim intervjuima, a u memoarima objavljenima u studenom je Trumpa optužio da mu je ugrozio obitelj.

Ipak, Penceovi su komentari u subotu dosad bili najžešći.

"To što se toga dana dogodilo je sramota. Prikazivati to bilo kako drugačije je uvreda prema pristojnosti. I dokle god sam ja živ, nikad neću umanjiti pretrpljene ozljede, izgubljene živote ili junaštvo policije tog tragičnog dana", kazao je Pence.

Penceov odnos s Trumpom bio je zamršen otkako su napustili izvršnu vlast. Kritizirao je ponašanje bivšeg predsjednika, no suzdržavao se od žešćih prijekora.

Također je odbio suradnju s odborom Zastupničkog doma koji je istraživao napad na Kapitol, opisavši rad tog tijela, kojeg su uglavnom činili demokrati, kao pristran.

Komentari bivšeg potpredsjednika u subotu ukazuju na to da je spreman snažnije se distancirati od Trumpa dok se zagrijava kampanja za predsjedničke izbore 2024., čak i ako to znači gubitak milijuna glasova republikanaca, koji su i dalje odani bivšem predsjedniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 12:40