NOVA SURADNJA

PENTAGON GLASNO POHVALIO RUSIJU 'Bili su jako korisni i mir koji danas primjećujemo na jugu Sirije postignut je velikim dijelom njihovim zaslugama'

Eksplozija pokraj Raqqe, Sirija
 Rodi Said / REUTERS

Sjedinjene Države ocijenile su da je Rusija bila jako korisna u smanjenju napetosti na jugu Sirije, gdje je američki zrakoplov koalicije koja se bori protiv skupine Islamska država srušio bespilotnu letjelicu sirijskog režima.

"Rusija je bila jako korisna i mir koji danas primjećujemo postignut je velikim dijelom njihovim zaslugama", rekao je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

"Oni pokušavaju kontaktirati druge strane, one koje su za režim, proiranske milicije i učiniti što je potrebno i spriječiti ih da vode destabilizirajuće akcije", dodao je.

To su neuobičajene izjave Pentagona koji je ranije otvoreno kritizirao ruske akcije u Siriji.

Srušena bespilotna letjelica ispustila je streljivo na snage koalicije što nije izazvalo štete, naveo je Pentagon u četvrtak.

Incident se dogodio u regiji Al-Tanaf, gradu na granici na pravcu Damask-Bagdad gdje djeluju specijalne koalicijske snage koje uvježbavaju lokalne sirijske snage za borbu protiv skupine IS.

Vojske Rusije i Sjedinjenih Država pokrenule su specijalni komunikacijski kanal o kretanjima njihovih vojnika i zrakoplova u toj zoni, kako bi izbjegli incidente.

"Rusi su pomogli u slanju poruka i smirenju situacije i nadamo se da će se to nastaviti", rekao je Davis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:52