750 MILIJUNA DOLARA

Pentagon Kijevu šalje najveći paket oružja do sada: Spominju se haubice, Humvee, helikopteri...

Američka administracija danas će objaviti da šalje novi paket oružja Ukrajini težak oko 750 milijuna dolara

Helikopter Mi-17 koji su američke snage koristile u Iraku

 Us Army Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Pentagon će sazvati sastanak s predstavnicima osam najvećih američkih proizvođača oružja, među njima i divove poput Lockheed Martina i General Dynamicsa, kako bi raspravili o kapacitetima obrambene industrije da pomogne Ukrajini u ratu protiv Rusije, piše CNN, pozivajući se na izvore iz Pentagona i obrambene industrije.

Na sastanku će se iznijeti prijedlozi da se ubrza proizvodnja oružanih sustava koji se već šalju Ukrajini, ali i da se razviju novi sustavi ključni za pomoć Ukrajini i drugim američkim saveznicima. Sastanak je, saznaje Reuters, dogovoren prije nekoliko dana.

Neimenovani američki dužnosnik rekao je da se SAD priprema i za scenarij u kojem će "rat trajati godinama" i za situaciju u kojoj Ukrajina ne bi mogla sama proizvoditi oružje na svojem teritoriju.

CNN javlja i da će američka administracija danas objaviti da šalje novi paket oružja Ukrajini, pozivajući se na dva dobro upućena izvora.

Navodno se radi o paketu oružja teškom oko 750 milijuna dolara, čime bi ukupna američka vojna pomoć Ukrajini od početka ruske invazije narasla na gotovo dvije i pol milijarde dolara.

U najnovijem paketu našli bi se i oružani sustavi koje SAD dosad nije slao Ukrajini, piše pak Washington Post. Prema njihovim informacijama radi se o helikopterima Mi-17 s paketom opreme koji bi omogućio napade na ruska vozila, oklopljenim Humvee vozilima i nizu drugog naoružanja. Također se kao dio novog paketa spominju i haubice, dronovi i zaštitna oprema za vojnike za slučaj kemijskog, biološkog ili nuklearnog napada. Ipak, nije sasvim jasno hoće li se sve ovo naoružanje i naći u konačnom paketu koji će odobriti Bijela kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:11